Kui Pihtla vallas jättis üks erapoodnik oma kaupluse uksed lahti, siis Leisi vallas ning Pöide vallas olid lastekaitsepäeval kinni kõik poed.

Nii Leisi vallavanem Mart Mäeker kui ka Pöide vallavanem Vilmar Laak nentisid, et kahjuks läksid neil tarbijate ühistu aktsiooniga kaasa ka erapoodnikud ning valla piires ei saanud isegi leiba osta.

“Kurb mõelda, aga selle põhjal jääb küll mulje, justkui baseeruks meie kaubandus ainult alkoholil,” ütles Mäeker.

Kokku puudutas kaubandusblokaad viit valda ehk rohkem kui veerandit Saaremaad. Kõik need vallad võtsid eelmisel nädalal kuulda Saare maavalitsuse ja lastekaitseliidu soovitust keelata lastekaitsepäeval alkoholiga kauplemine.

Saaremaa Tarbijate Ühistu juhatuse esimees Peeter Kilumets põhjendas sammu sellega, et vallad teatasid oma otsusest liiga hilja ning kauplustes polnud võimalik ümberkorraldusi teha.

Ta väitis, et sai viimased alkoholimüüki keelavad teated esmaspäeva pärastlõunaks ning järelejäänud poole päevaga poleks õlut ja muud alkoholi saanud silma alt ära toimetada, sest seda kõike on poes aluste kaupa.

Pihtla vallavanem Tõnu Hütt ütles, et ühistu põhjendused pole eriti veenvad, sest pealegi olid müüjad ise nõus poode lahti hoidma. “Issand jumal, kümme kasti õlut tagaruumi tõsta, no mida seal jõuda on,” leidis ta.

Hütt kavatseb kaupluste sulgemise pärast tarbijakaitsesse kaebekirja kirjutada.

Piirkondlike tarbijate ühistute katuseorganisatsiooni Eesti Tarbijateühistute nõukogu esimees Väino Sassi ütles, et alkoholimüügi keeldu kasutasid Eestis ka paljud teised omavalitsused, kuid sellist asja nagu Saaremaal, pole tema teada kuskil olnud.

“Ma ei pea seda normaalseks, lõppkokkuvõttes jäi ju klient teenindamata,” ütles Sassi.