“Seoses Põduste jõe reostamisega, millest tekkis ka reostus meres ujumiskohas, uurib keskkonnainspektsioon asja ja seetõttu pole plaanis sinna vähke sel aastal asustada,” ütles keskkonnaameti pressiesindaja Aet Truu Saarte Häälele.

Keskkonnaamet kuulutas välja jõevähi asustamise hanke, mille eesmärk on ettekasvatatud vähi noorjärkude asustamine mitmesse Eesti jõkke ja järve. Tööd rahastatakse projekti “Jõevähi asustamine” finantseerimiseks keskkonnaameti ja keskkonnainvesteeringute keskuse vahel sõlmitud sihtfinantseerimise lepingu alusel. Projekti eeldatav maksumus on 16 800 eurot.

Põduste jõgi oli ainus Saaremaa jõgi, kuhu oli esialgu plaanis noori vähke tuua. Eelmine Põduste jõevähi populatsioon hukkus vähikatku tõttu. Keskkonnaameti vee-elus-tiku peaspetsialist Jaanus Tuusti ütles, et kuna Lümanda vallas asuvas Riksus toimub veel signaalvähi püük, pole plaanis ka sinna tänavu jõevähke asustada. Riksu ojast on tänavu püütud ligi 50 signaalvähki, sõnas Tuusti. Signaalvähk on Eestis võõrliik, kes on erinevalt kohalikust jõevähist vähikatku vastu immuunne.

Tänasest ei tohi jõevähke enam püüda.