Kuna uue dokumendi taotlemisele kulub seadusest tulenevalt üks kuu, siis on just praegu õige aeg kontrollida oma laste dokumentide kehtivust, et vältida ebameeldivaid üllatusi piiril, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Kevadisel koolivaheajal, 18. ja 19. märtsil jäi Narva maanteepiiripunktis piir ületamata kahel perekonnal, kuna mõlemal juhul puudus vanematega koos reisival lapsel kehtiv reisidokument.

Sarnaseid juhtumeid, kus inimesed esitavad reisimisel piiri ületades piirivalveametnikele kontrollimiseks kehtivuse kaotanud dokumendi või viisa, tuleb piirivalvebüroo ametnike sõnul ette sageli. Inimesed ei ole tihtipeale teadlikud, et kehtivusaja ületanud dokumendi esitamine piiril on seadusest tulenevalt rikkumine, mis toob endaga kaasa vastavad sanktsioonid.

Oma reisidokumendi kehtivust peaksid kindlasti kontrollima ka kõik täiskasvanud ning jälgima, et dokument oleks enne reisi ostmist vähemalt kuus kuud kehtiv, kuna vastasel juhul võib piir ületamata jääda.

Kui Schengeni viisaruumis reisimiseks piisab Ida prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo juhi Thea Rootsi sõnul Euroopa Liidu ja Eesti kodanikel vaid ID-kaardist, siis Euroopast välja poole reisimiseks on kindlasti vajalik passi olemasolu ja seda ühtmoodi nii lastel kui ka täisealistel.

Määratlemata kodakondsusega isikutel on reisidokumendiks ainult pass ja kolmandate riikide kodanikel, näiteks Vene kodanikel, peab reisile minnes peale kodakondsusjärgse riigi passi olema veel kaasas ID-kaart või siis peab passi olema kantud elamisloa kleebis. "Kindlasti on soovitav reisi planeerides riiki sisenemise ja seal viibimise korda ja tingimusi üle täpsustada külastava riigi esindusest," lisas Roots.

ID-kaardi ehk isikutunnistuse väljaandmise taotluse läbi vaatamise eest tuleb taotlejal tasuda riigilõivu 250 krooni ja biomeetrilise andmetega reisidokumendi ehk passi väljaandmise taotluse läbivaatamise eest 450 krooni riigilõivu. Juhul, kui taotlete aga mõlemat dokumenti korraga, tuleb tasuda riigilõivu 500 krooni.

Kui üldjuhul väljastatakse uus dokument ühe kuu jooksul, siis kiirkorras, kulub selleks 2 tööpäeva ja riigilõivu tuleb sellisel juhul tasuda 900 krooni. Taotlejal tuleb aga arvestada, et kiirkorras passi taotlemine ja kättesaamine toimub ainult Tallinnas.

Kodakondsus- ja migratsioonibüroo teeninduste kontaktid ja lahtioleku ajad üle Eesti leiate politsei- ja piirivalveameti kodulehelt http://www.politsei.ee/et/kontakt/teeninduspunktid/kmb/. NB! Iga kuu kolmel viimasel reedel on kõik teenindused üle Eesti suletud!

Täiendav info politsei- ja piirivalveameti kliendiinfo telefonilt 612 3000.