Kui praegu saab vanemahüvitist võtta järjest 1,5 aastat ja süsteemis puudub paindlikkus, siis sotside eelnõu järgi nähakse ette, et hüvitist on võimalik osadeks jagatult välja võtta kuni lapse kaheksa-aastaseks saamiseni mis tahes ajahetkel, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Näiteks perioodil, mil laps harjub lasteaiaga või läheb esimesse klassi või on hoopis muu põhjus, miks on tarvis lapsega pikemalt kodus olla,” viitas juba aastaid vanemahüvitise süsteemi reformimise vajalikkusest rääkinud endine rahvastikuminister Urve Palo.

Teise olulise punktina toovad sotsid eelnõusse sisse suurema paindlikkuse selle kaudu, et vanemahüvitist võiks välja võtta päevade või ka lausa nädalapäevade jagamisel ema-isa vahel — see ergutaks lapsevanemaid võtma vanemapuhkust võrdselt.

Näiteks ema on kolm päeva lapsega kodus ja seejärel tööl, isa kaks päeva kodus ja kolm päeva tööl või  vastupidi. „See meede aitaks kaasa sellele, et naised ei oleks nii pikalt tööturult eemal,” selgitas Palo.„Reformierakond on kindlasti nõus kaaluma kõiki neid ettepanekuid, mis suurendavad lapsevanemate kindlustunnet ning mis aitavad paremini töö- ja pereelu ühitada,” kinnitas Reformierakonna fraktsiooni liige, endine sotsiaalminister Maret Maripuu.