Kapo on viimaste kuude jooksul puistanud keskerakondlastest ametnikke ja poliitikuid järjekindlalt. Keskerakonna juhtpoliitikud on seni nimetanud kapo esitatud kahtlustusi kallutatud ja poliitiliseks rünnakuks, kuid Päevaleht küsis arvamust ka partei lihtliikmete käest.

„Kurb on see, et tunnen praegu Kuressaares, kuidas mujal tehtud tegude pärast ka teistele keskerakondlastele näpuga näidatakse,” ütles Kuressaare linnavolinik Lea Kuldsepp.

„Ole siin nii hea ja aus kui tahes, aga ikkagi heidavad teiste hämarad teod meile varju,” lisas ta.

Maine pärast tundis muret ka naabersaarel Keskerakonna nimekirjas Käina vallavolikokku kandideerinud Marti Tisler.

„Ehkki öeldakse, et igasugune reklaam on kasulik, siis see on nii negatiivne reklaam, et mingit kasu sellest ei tule,” lausus Tisler.

„Viimasel ajal on ikka päris suuri prohmakaid tehtud ja ausalt öeldes on lihtinimesed nördinud — niigi raske aeg majanduses, raha pole ja ka tööl on inimestel probleeme,” lisas ta.

Ehkki maine pärast tunnevad kõik muret, ei kiirusta erakonnakaaslased väidetavalt otse kuriteolt kinni võetud Parbust enne kohust süüdi mõistma. Samuti ei usu enamik keskerakondlasi, et kapo käitub täiesti ausalt, sest nende arvates käib mäng liialt ühte väravasse.

„Ikka kohus peaks inimese süüdi mõistma,” lausus Võru volikogu esimees Tõnu Anton. „Kunagi väideti ju ka advokaat Monika Mägi kohta, et altkäemaksu võtmine on tõendatud, kuid lõpuks selgus taas, et tõendust pole.”

Anton möönab, et on korra poliitilise tegevuse eest kriminaalsüüdistuse saanud, kuid prokuratuur toona opositsiooni kaebuse peale Antonit dokumentide võltsimises vastutusele ei võtnud.

„Korruptsioon on meie ühiskonna probleem üldiselt, mitte pole tegu ainult ühe-kahe erakonna probleemiga,” ütles Anton ja tõi näiteks: „Laua taga räägivad ikka inimesed, et korruptsioon on paha, kuid äraminekul küsitakse, et kas sa saaksid meid sellise asjaga aidata, et ega me su teenet unusta.”

Rae vallas talu pidav ja ka volikokku kuuluv Raul Väinsar suhtub erakonnakaaslastesse maamehelikult. „Ei ole süvenenud väga asjasse, kuid eks see oleks ikka väga s *** variant, kui nüüd välja tuleb, et kahtlustustel pole alust ja meid on alusetult taas solgiga üle valatud,” lausus Väinsar.

Linnaametnikud kapo hammaste vahel

**Detsembri alguses vahistas kapo kaks Tallinna linnaametnikku väidetavalt otse pistise andmiselt. Kristiine linnaosavanema Mihhail Korbi asetäitjat Aleksander Raidet kahtlustatakse pistise vahendamises ja andmises kolmandate isikute kasuks ja abilinnapea Taavi Aasa nõunikku Ivo Parbust korduvas pistise võtmises.

**Parbus jäeti kohtu loal vahi alla pooleks aastaks, Raide, samuti sama intsidendi pärast vahistatud endine linnaametnik Toivo Susi vabanesid päev hiljem. Eile teatas Raide, et lahkub Keskerakonnast. Kristiine linnaosa pole temaga töösuhet peatanud, vaid Korb laskis Raide palgata puhkusele uue aasta alguseni.

**Kahtlustuse kohaselt aitas Parbus pistist saanuna kaasa ehituslubade ja detailplaneeringute kooskõlastuste võimalikult kiirele saamisele. Seoses juhtumiga on üle kuulatud ka suurettevõttele Merko. Merko endine juhatuse liiga Tõnu Korts andis väidetavalt Parbusele raamatu koos Estraveli kinkekaardiga väärtuses 25 000 krooni.

**Juhtivatest keskerakondlastest on kapo hammaste vahele jäänud näiteks Pärnu linnapea Mart Viisitamm, Pärnu abilinnapea Simmo Saar ja Põhja-Tallinna ametnik Allar Oviir.