„Kulutame nii oma raha kui ka tööjõudu selleks, et korda teha prügisse uppuvad riigimaad Pirita jõe ürgorus,” kurtis Päevalehele Pirita linnaosa vanem Tiit Terik. Nimelt veetakse ürgorgu igal aastal ära koormatäite kaupa rehve, lisaks risustavad metsaalust ja jõeäärt olmeprügi ning ikka ja jälle kerkivad omaalgatuslikud prügilad.

Linnaosavanema sõnul on küsimuse lahendamiseks pöördutud korduvalt nii kaitse- kui ka keskkonnaministeeriumi poole. „Mina olen ametis olnud juba kaks aastat, kuid probleem ulatub minu eelkäijate aega,” ütles Terik.

Riik ei ole Pirita linnaosa esindajate hinnangul oma maadesse heaperemehelikult suhtunud. „Kui riik ei suuda maid korras hoida, siis andku need linna kasutada,” pakub Terik. Tema sõnul oleks vaja jõuda kokkuleppele, mis saab edasi: kui ikkagi ei soovita maid anda linna kasutusse, siis võiks eraldada vähemalt summa, millega oleks võimalik riiklikult kaitstavat maastikku ja linlaste seas armastatud puhkeala korras hoida. „Inimene ei tea ju, kellele see ala juriidiliselt kuulub. Linnaosa huvi oleks selle ala aktiivseks sportimisalaks muutmine,” ütles linnaosavanem.

Kaitseministeeriumile kuuluvad Nõukogude sõjaväe ehitatud hooned aadressil Kose põik 5 ja 6. Möödunud nädalal ministeeriumile saadetud kirjas leiab linn, et kunagiste rajatiste varemed oleks vaja lammutada ja veel mingit väärtust omavate hoonete ümbrus vähemalt korras hoida. „Eraldi äramärkimist vajab maa-alune kaitserajatis, mille sissepääs tuleb tingimata sulgeda, vältimaks õnnetusi ja kuritegelikel eesmärkidel kasutamist,” seisab kirjas.

Appi tõttavad töötute brigaadid

Ministeeriumi pressibüroo juhataja Aet Kukk ütles, et tänavusi olulisi eelarvekärpeid arvesse võttes on üsna ebatõenäoline, et territooriumiga 2009. aastal midagi ette võtta suudetakse. „Heakorratöödeks on kaitseministeeriumi poole Pirita kloostri esindajana omaalgatuslikult pöördunud Lagle Parek, kes koostöös Pirita linnaosa IRL-i liikmeskonnaga soovib räämas ümbruse likvideerimisele kaasa aidata. Ministeeriumi kantsler on selleks loa andnud,” sõnas Kukk. Ministeeriumi vastus Pirita linnaosale on praegu koostamisel.

Heakorratöödel on Pirita linnaosa mitu aastat kasutanud töötute brigaadi abi, sellest aastast on brigaade kolm – kokku 30 inimest. Lisaks aitavad jõeäärt korras hoida Lillepi pargi selts, Merivälja selts ja Mähe selts. Suvel tuleb appi õpilasmalev.