Eelmise aasta 12. oktoobril pidas India rannavalve riigi idarannikul 15 meremiili Tuticorinist kinni laeva Seaman Guard Ohio ning laeval olnud 25 laevakaitsjat, nende hulgas 14 Eesti kodanikku, vahistati. Põhjenduseks väidetavalt ebaseaduslikud relvad ja India territoriaalvetesse sisenemine. India julgeolekujõud leidsid laeva pardalt 31 automaatrelva ja 5000 ühikut laskemoona.

Vahistatud laevameeskonna advokaat on välisministeeriumile teatanud, et järgmise nädala lõpus kavatsetakse Tamil Nadu ülemkohtule uus kautsjonitaotlus esitada.

Täna peeti Tuticorini magistraadikohtus istung, mille käigus kinnipeetavatel oli võimalik selgitada kohtunikule oma olukorda ning väljendada muresid. Kohtunik on andnud korraldusi meeste kinnipidamistingimuste parandamiseks.

India portaali India TV News andmetel teatasid kinnipeetavad kohtule, et neid kimbutab vanglas vaimne ahistamine ja emotsionaalne trauma. Samuti raporteerisid mehed tervisehädadest ja kaalukaotusest, kuna söögikogused on väikesed.

Kinnipeetavad apelleerisid ka sellele, et vanglas rikutakse nende inimõigusi. Süüdistuse lehel olevat ka kirjas ainult kahe laevameeskonna liikme nimed (Radesh Dhar Dwivedi ja Valeri Sidorenko) kes peamiselt laeva liikumise eest vastutasid.

Advokaat veel võitleb

Viimastest kuuldustest on võimalik järeldada kahte asja: laeva omanikfirma AdvanForti advokaat ei ole veel mehi hüljanud, kuigi firma on ühe jalaga pankrotis ja sellel on palkade maksmisega juba mõnda aega probleeme olnud.

Samuti tundub, et jätkuvalt võideldakse selle nimel, et saada kautsjon vähemalt kohtumenetluse ajaks, mis võib võtta aastaid. Kautsjon tähendaks aga mõistagi seda, et Eesti piraadikütid peavad Indiasse jääma.

Pikk kautsjonisaaga

Kuigi Tuticorini magistraadikohus otsustas 26. detsembri õhtul vabastada mehed kautsjoni vastu, tegi sama kohtu vanemkohtunik 27. detsembri õhtul otsuse kautsjoni vastu vabastamine edasi lükata. Kautsjonisumma tasus meeste tööandja laevafirma AdvanForti palgatud advokaadifirma 27. detsembril.

Kohus pidi kautsjoniküsimust arutama 3. jaanuaril pärast puhkuselt naasmist, kuid mitme edasilükkamise tõttu jõuti lõpliku otsuseni, et kautsjon tuleb tühistada, kuna laeva meeskond ohustas riikliku julgeolekut.

30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus.