India rannavalve pidas Tuticorinis reede öösel kinni Sierra-Leone lipu all sõitva piraaditõrjelaeva, mille peal oli 25 relvastatud valvurit, nende seas 14 eestlast. Keegi kinnipeetutest ei osanud aga selgitada, miks nad sisenesid Eestiga seotud USA firmale AdvanFort kuuluva laevaga India vetesse ning miks neil ei olnud relvade ja laskemoona tarvis vajalikke dokumente.

"Meiega seda kindlasti ei ole juhtunud ja ei juhtu, sest me kasutame usaldusväärseid partnereid, kelle kaudu relvi ja mehi maale toimetame. Need on lausa riiklikud organisatsioonid," ütles Toomse Indias eestlastest piraaditõrjujate laeva kinni pidamist kommenteerides.

"Me muidugi oma laevastikku ei oma ja selle omamine on alati suur risk, sest seal on erinevate riikide ja ka enda huvid mängus ja kokkulepete sõlmimine võib olla raskendatud," lisas Toomse.

India ookeani piirkond on aga Toomse sõnul tegelikult väga rahulik ning seal pole juba ammu tõsiseid rünnakuid toimunud.

India rannikul kinni peetud piraaditõrjelaev kuulub Eestiga seotud USA firmale AdvanFort, millel on kodulehe andmetel endal kolm laeva, mida siis kasutatakse kaubalaevade turvamiseks.

Siiski on see firma Eesti avalikkusele juba kurikuulsaks saanud. Nimelt tegi "Pealtnägija" 2011. aastal loo sellest, kuidas Eesti eraturvamehed tõrjuvad kahtlase firma all Aafrikas piraate. Selleks firmaks oligi AdvanFort.

Saates kirjeldati toona, kuidas endised kaisteväelased Almar ja Rain otsustasid minna täispikale, kahekuulisele missioonile, kuid see lõppes nende jaoks häbiga ning rahaliselt vastu pükse saamisega.