Kirjeldus intsidendist hakkas erakonna siselistis levima juba nädalavahetusel ning see tekitas väidetavalt päris tormilise arutelu.

Riigikogu keskerakondlasest saadik Peeter Ernits rääkis Delfile, et reedel toimus tõepoolest Tartu piirkonna koosolek, kus tema teada pidi võetama ka seisukoht Savisaare või Simsoni toetamise kohta esimehe kandidaadiks. Ernits ja temaga kaasas olnud piirkonna koordinaator Toomas Paur visati aga koosolekult tütar Kadri Simsonit toetava Aadu Musta poolt lihtsalt välja.

"Praegune valimiseelne situatsioon on nagu loomadel, kasvõi põtradel, et silmad on verd täis ja enam ei näe mitte midagi ja reageeritakse üle," ütles Ernits Delfile.

Ernits: Must ja Simson lükkavad Savisaart eest

Saadik rääkis, et juba pikka aega käivad tema teada Kadri Simson ja suuresti tema isa mööda maad ja räägivad, kuidas Edgar on nii läbi, et ta peaks puhkama ja kõrvale astuma.

"Selline töötlemine on käinud juba pikka aega, olen ka ise seda kaugetes metsakülades koosolekutel kuulnud. Sellest tulenevalt on vaja tekitada võrdsed relvad ja võrdsed tingimused ning ka Edgar Savisaare pool on hakanud aktiviseeruma ja kui toimub arutelu, et keda kandidaadina esitada, siis peaksid olema mõlema poole esindajad kohal," rääkis Ernits.

"Reedene päev oligi selline, et meil oli Lääne-Virumaal Keskerakonna fraktsiooni väljasõit ja ootamatult sain ma palve, et ma läheksin ka Tartu osakonna koosolekule," rääkis Ernits ja lisas, et selline palve tuli "Edgari poolt", konkreetsemalt eraldi veel "korduvalt Priit Toobali poolt".

"Kuna mul polnud midagi selle vastu, siis ma läksin sinna. Kaasas oli mul veel Tartumaa piirkonna koordinaator Toomas Paur. Me tõime isegi veel kaasa kompvekikarbi, et sõbralikkuse märgiks ja külakostiks. Kui aga ilmus sinna Aadu Must, maakeeli öeldes kroonprintsessi isa ja Tartu piirkonna juht, siis nähes meid, viskas ta meid ilma igasuguse viisakuseta välja," kirjeldas Ernits.

"Viskas lihtsalt "lambist" välja minu, kui riigikogu liikme ja hea kolleeegi ning Toomas Pauri, kes on Tartumaa piirkonna koordinaator. Ja seda ilmasuguse aruteluta /.../ Me ei hakanud vastu ka vaidlema ja skandaali tekitama. Kui nii, siis nii," lisas Ernits.

Ernitsa sõnul on Must hiljem erakonna listis kirjutanud, et plaanis oli koosolekul tegelikult arutada vaid piirkonna tegemisi ja töid ning esimehe kandidaadi küsimus ei pidanudki arutluse alla tulema. "Tartu volikogu ja minu allikate sõnul oli see aga plaanis, kuid meie ilmumine lihtsalt jättis selle ära," lisas Ernits.

Must: tegu oli arusaamatusega

Põhjus, miks Must nii käitus, peitubki Ernitsa arvates viimasel ajal tekkinud pingetest. Näitena tõi saadik välja hiljuti toimunud Tartumaa piirkonna koosoleku, kus otsustati toetada Edgar Savisaart erakonna esimehe kandidaadina (kuus poolthäält, üks hääl Simsonile ja kaks erapooletut - toim.). Kuna aga Aadu Must oli ise seal kohal ja kõik toimus tema, Tartu piirkonna juhi silme all, siis arvatavasti võis see olla üks lisapinge allikaid.

Riigikogu keskerakondlasest liige Aadu Must jäi nimetatud intsidenti kommenteerides äärmiselt kidakeelseks. "Oli lihtsalt informatsiooni puudumine. Tähendab, inimesed väljaspoolt ei teadnud päevakorda ja arvasid, et on mingi jube põnev koosolek, aga tegelikult oli see suhteliselt rutiinne asi," rääkis Must.

Aga miks te siis omaenda parteikaaslased välja viskasite? "Oi ei, noh, ma ei ole... Teate, öelge Peeter Ernitsale, või ma ütlen talle ise: Peeter Ernits on noor erakonna liige, kes usub ja kuulab kõike, mis ei vasta tõele. Mul on sellest kahju," rääkis Must Delfile.

"Tegemist oli tehnilise arusaamatusega ja ma ei tahagi rohkem seda kommenteerida. See oli väike lapsik lugu, muud ei midagi," lisas Must.

29. novembril Keskerakonna kongressil toimuvale partei esimehe valimisele saab alates eilsest ametlikult kandidaate esitada. Mitmed Keskerakonna piirkonnad on oma eelistustest teada andnud ja praegu on üles seatud kaks kandidaati – Edgar Savisaar ja Kadri Simson, mitmes piirkonnas on üles seatud mõlema kandidatuur.

Keskerakonna juhi valivad kongressil delegaadid, keda on üle tuhande ja kes tulevad 28 piirkonnast.

Iga 15 erakonnaliikme kohta on üks delegaat, piirkonnast lähetatud delegaatide arv sõltub sellest, kui palju on Keskerakonnal selles piirkonnas liikmeid, Keskerakonna suuremad piirkonnad on Jõgevamaa, Lääne-Virumaa, Lasnamäe, Harjumaa aga ka Võrumaa ja Valgamaa.

Erakonna esimeheks saab kandidaate esitada 16. novembrini.