Eesti Posti pressiesindaja Inge Suder ütles Sakalale, et pimedad ei pea oma rahakotist siiski midagi maksma, kui saadetised käivad pimedate raamatukogu kaudu.

“See raamatukogu on meie lepinguline klient ning talle kompenseerib saadetise edastamise riik,” seletas Suder. “Seega ei muutu vaegnägijatele midagi.”

Pimedate raamatukogu direktor Priit Kasepalu rääkis, et uue aasta eelarve pole veel selge, kuid sekogrammide tasuliseks muutumise tõttu on kultuuriministeerium lubanud raamatukogule rohkem raha.

Kasepalu selgitas, et pimedate raamatukogu saadab oma klientidele punktkirjas või helikandjail ajakirju ning raamatuid, mille kliendid pärast läbilugemist või kuulamist tagastavad. Uuest aastast hakkab selle posti edasi-tagasi saatmise eest maksma pimedate raamatukogu.

Seni on pimedate omavaheline punktkirjas kirjavahetus tasuta olnud. Pimedalt pimedale läkitatava sekogrammi eest hakkab Eesti Post tasu võtma tavasaadetiste hinnakirja järgi.

Küsimusele, miks otsustas Eesti Post kõnealuse teenuse tasuliseks muuta, vastas pressiesindaja Inge Suder, et firmal pole enam võimalik sellist teenust tasuta pakkuda.

Ülemaailmse postiliidu õigusaktide järgi saab sekogramme endiselt tasuta läkitada Eestist väljapoole.