Kaks poliitikt näitavad just praegu koalitsiooni jõulupeol üles tähelepanuväärset teieneteisemõistmist.

EKRE propagandasaates "Räägime asjast" ründas siseminister Mart Helme (EKRE) teravalt Soome uut peaministrit Sanna Marinit ning viitas, et punased tahavad üldse Soome riiki likvideerida. Peaminister Jüri Ratas ütleb vastukajaks, et tema kontaktid uue valitsusjuhiga on positiivsed.

Helme tuletas saates meelde Vladimir Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister. "Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ning harimatust inimesest on saanud valitsuse liige," teatas ta.

Saatekülaline Urmas Reitelmann torkas vahele, et sots Marin on rajult vasakpoolne ja üliradikaalne sotsialist. Martin Helme lisas ka, et kui Marin sai peaministriks, pöördus viimane erakonnakaaslaste poole ja ütles - seltsimehed. "Inimene ei teeskle," hindas Martin Helme.

Mart Helme hakkas rääkima, kuidas Soome kodusõja aegu 1918. aastal sõdisid punased valgetega. "Nüüd me siis tegelikult mingil määral võime näha, kuidas toimub punaste ajalooline kättemaks valgetele. Punased, kes tahtsid juba siis Soome riiki likvideerida, on nüüd saanud võimule ja üritavad meeleheitlikult Soome riiki likvideerida, teha Soomest mingit sorti europrovintsi, mis kannab küll nime võib-olla territooriumina Suomi või Finland, aga mis tegelikult lohiseb täielikult selle nii-öelda fukuyama'liku ajaloo lõpu ideoloogilise filosoofia sabas," ütles Mart Helme.

Praeguseks on Mart Helme jõudnud jutuga sinnamaani, et tema mõtles ülaltoodud lauseid - "Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ning harimatust inimesest on saanud valitsuse liige" - tunnustusena.

Seda esmapilgul ootamatut väidet on uskuma jäänud näiteks peaminister Jüri Ratas, kes peab kõigiti võimalikuks Mart Helme jätkamist siseministrina. Selle kinnituseks helistas ta Soome peaministrile Sanna Marinile, millest raporteeris ühismeedias:

"Suhtlesin Soome peaminister Sanna Mariniga nii eile kui ka täna. Kinnitasin just toimunud telefonikõnes talle veelkord, et Eesti ja Soome suhetes valitseb vastastikune austus ja üksmeel ning oleme väga lähedased sõbrad. Edastasin talle ka siseminister Mart Helme vabandussõnad oma pühapäevaste mõtteavalduste kohta. Selliseid ebaõnnestunud väljaütlemisi ei tohi meie valitsusliikmed endale lubada. Peame need nüüd selja taha jätma ning liikuma edasi sisuküsimustega nii Eesti ja Soome valitsustes, meie riikide kahepoolsetes suhetes kui ka Euroopa Liidus."