"Minu jaoks on see muidugi üllatus," tunnistas piiskop. Ta lisas, et paavst Benedictus XVI ei varjanud ka kunagi, isegi enne tema paavstiks valimist, et tema tervis ei ole väga tugev. "See oli tema jaoks suur väljakutse, et ta võttis enda peale Rooma paavsti ameti."

Piiskop Philippe Jourdani hinnangul on Benedictus XVI olnud alati oma otsustes ja valikutes väga aus ja selge. "Mul oli küll mulje, et sel päeval kui ta näeb, et ta ei saa enam oma ametis jätkata kogu selle põhjalikkusega, mis on alati olnud tema iseloomustav joon, otsustab ta ise ameti edasi anda," ütles Philippe Jourdan.

Piiskop Jourdan tunnistas, et paavsti tagasiastumine on erakordne sündmus katoliku kirikus, kuigi mitte unikaalne. "Iseeneses on see otsus täiesti lubatud," tõdes piiskop. Viimane kord astus paavst tagasi 700 aasta eest.

"Emotsionaalselt oleksime soovinud veel kaua aega näha tema naeratavat nägu ja kuulata tema isalikku tarkust, aga kas see ei ole mitte inimlikkuse positiivne märk, leppida oma piiratusega ja mitte pidada ennast asendamatuks?" arutles piiskop.

Piiskop Philippe Jourdani sõnul võib arvata, et pärast tagasiastumist on Benedictus XVI edasi kardinal. "Rooma paavst on Rooma piiskop," selgitas piiskop Jourdan. "Kui piiskop astub tagasi, jääb ta piiskopiks, kuigi tema ülesanded on teistsugused."

Philippe Jourdan ei osanud täna veel öelda, millisest riigist tuleb järgmine paavst. "Peale Benedictus XVI tagasiastumist peaksid kogunema maailma kardinalid ja valima Püha Peetrus uue järglase nii kiiresti kui võimalik," ütles Philippe Jourdan. "Kõik katoliiklased ja palju teisi inimesi hakkavad nüüdsest peale palvetama järgmise paavsti eest."

Vatikanist saabus täna teade, et paavst Benedictus XVI otsustas tagasi astuda selle kuu lõpus.