Juhiloata riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin liisib kuluhüvitise eest autot, millega sõidab tema abikaasa. Riigikogu kantselei on kinnitanud, et sellise tegevuse peatamiseks ei saa midagi teha. Aga peaks saama.

Advokaadibüroo COBALT juhtivpartner Jaanus Mody sõnul peaks riigikogu kantselei konkreetselt keelduma hüvitamast kulusid, mis pole riigikogu liikme tööga seotud ehk teisisõnu kontrollima, kas riigikogulase kulud on eesmärgipärased.

"Riigikogu kantselei järgib täpselt kehtestatud õigusakte. Kui Riigikogu liige esitab kuludokumendid, siis ta kinnitab oma allkirjaga, et need kulud on seotud tema tööga. Mingit täiendavat tõestamist tänane kuluhüvitiste kord ette ei näe," ütles riigikogu pressiesindaja Urmas Seaver.

Kuluhüvitiste korra muutmine on riigikogu juhatuse pädevuses ning riigikogu liikme staatuse staatuse seadust saab muuta riigikogu.

Praeguse riigikogu liikme staatuse seaduse kohaselt hüvitatakse riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tööga seotud kulutused kuni 30 protsenti riigikogu liikme ametipalgast juhatuse kehtestatud korras. Riigikogu juhatuse kehtestatud kord näeb ette, mis on riigikogu liikme tööga seotud kulutused ja millised dokumendid tuleb riigikogu liikmel kulude hüvitamiseks riigikogu kantselei finantsosakonnale esitada.

Vastavalt kehtestatud korrale kinnitab saadik kuludokumente esitades oma allkirjaga, et esitatud kulud on seotud riigikogu tööga. Kui saadik on esitanud dokumendid, mis vastavad juhatuse otsuses tooduga, siis mingit täiendavat uurimist kuludokumentide põhjendatuse osas kantselei ega ka riigikogu juhatus ei teosta. Küll on aga esitatud kuludokumendid avalikud ning nendega on avalikkusel võimalik tutvuda. Riigikogu liige peab arvestama sellega, et avalikus saab temalt küsida tehtud kulude kohta selgitust.

Eile kogunes kuluhüvitise muutmise arutamiseks riigikogu vanematekogu, kus otsustati, et edasise tegevuse kohta tehakse otsus juhatuses, juhul kui konsensuseni jõutakse.