FSB kindralid sellepärast, et Venemaal kuulub piirivalve riikliku julgeolekuteenistuse FSB süsteemi. Venemaa piirivalvet juhib FSB peadirektori esimene asetäitja, kelleks viimased viis aastat on olnud armeekindral Vladimir Pronitšev, kirjutab Eesti Päevaleht.

Peets teeb ajalugu selles mõttes, et ta on üldse esimene Eesti piirivalvejuht, kes kohtub Venemaa piirivalve esimese mehega.

55-aastane Pronitšev on FSB-s väga silmapaistev tegelane. 2002. aastal juhtis just tema FSB operatiivstaapi Nord-Osti pantvangikriisi ajal Moskvas Dubrovkal. Beslani kooli pantvangikriisi ajal oli ta samuti FSB operatiivstaabis, kuigi ametlikult ta operatsiooni ei juhtinud.

FSB peadirektori esimese asetäitjana on Pronitšev ametis juba kümnendat aastat. Enne seda juhtis ta ühte kahest FSB eriüksusest, mis võitles terrorismi vastu (endine eriüksus Võmpel).

Kohtumisel Peetsiga peaks teiste seas laua taga istuma ka Vene piirivalve operatiivülem, sisuliselt ka Vene piirivalve luure­ülem, viitseadmiral Vladimir Sotnikov. Kohtumisele on kutsutud ka Pihkva piirivalvejuht Ivan Bobrjašov, kes kevadel pälvis Eestis suurt tähelepanu sellega, et kutsus üles välja selgitama kohalikke, kellel on peale Vene kodakondsuse ka Eesti kodakondsus, väites, et nad on ohuks Venemaale.

Kohtumine on tähtis selle poo­lest, et see üldse toimub. Vene poole kõrgtase näitab, et FSB-l on kohtumise vastu sisuline huvi. Vene piirivalve tahab teha Eestiga koostööd, sest endiselt toimub piiriülene aktiivne kuritegevus, näiteks narkokaubandus. Ja sugugi mitte nii nagu arvatakse, et Venemaalt tulevad Eestisse uimastid. Viimasel ajal on trend hoopis vastupidiseks muutunud: Baltimaadest liiguvad Venemaale sünteetilised narkootikumid.

Kohtumisel tuleb juttu veel piiripunktide väljaehitamise parandamisest, uus koostööprotokoll ning ilmselt ka veoautode piirijärjekorrad.

Piirivalveameti pressiesindaja teatas Delfile, et väide, nagu oleks Peets esimene Eesti piirivalvejuht, kes Vene piirivalve esimese mehega kohtub, pole päris korrektne.

Tegelikult kohtus piirivalveameti peadirektor brigaadikindral Harry Hein 2005. aastal Vene piirivalve juhi Vladimir Pronitševiga Eesti-Soome-Vene kolmepoolsel kohtumisel.

Samuti käis 2000. aastal Venemaal tolleaegse Vene piirivalve kõrgeima juhiga kohtumas piirivalveameti peadirektor viitseadmiral Tarmo Kõuts.

Praegune peadirektor Roland Peets ei ole Vene piirivalve juht Vladimir Pronitševiga seni veel kohtunud.