“Tavalistel piiriületajatel jätkub endine ja rahulik rütm,” ütles piirivalve staabiülem Aare Evisalu neljapäeval BNS-ile. “Okastraati me kuhugi ei ehita.”

Küll on sõjast tingitud olukorra teravnemise tõttu piirivalves kõrgendatud juhtimisvalmidus. Evisalu sõnul tähendab see, et võtmeisikute asukoht on pidevalt teada, nad on kogu aeg kättesaadavad ning teavad, mida ühes või teises olukorras tegema peavad. Puhkusi ei ole tühistatud, kuid allüksuste juhtidel on keelatud praegu puhkusele minna.

Staabiülem nentis, et piirivalve on rakendanud vajalikud meetmed piiripunktide julgeoleku tugevdamiseks. Ta vihjas, et muu hulgas on see samm mõeldud võimalike terroriaktide ennetamiseks.

Evisalu sõnul on tööks valmis riigisisese info kiire edastamise ja vahetamise süsteemid ning sisse on seatud kontaktid naaberriikide piirivalvete esindajatega.

Eesti piirivalve rakendab ka teatud meetmeid passikontrolli tõhustamiseks, eelkõige puudutab see kriisipiirkonnast tulijaid.

Evisalu sõnul puuduvad praegu märgid põgeniketulvast, neid pole ka Soome piirivalvel. Ta andis mõista, et geograafilisest asendist tulenevalt ohustab võimalik põgenikelaine pigem mõnd teist naaberriiki kui Eestit.

Siiski on Eesti piirivalve valmis vajadusel minema üle tugevdatud valvamisele, mis muu hulgas tähendab tegevuse tihendamist nii rohelisel piiril kui ka piiripunktides.

Evisalu nentis, et kuigi piirivalve ei koordineeri võitlust võimaliku terrorismiga, on tal selleski valdkonnas oma osa.