Looduse sõnul sai Angotti mõlemal korral trahvi, sest oli Eestis olnud kauem kui ettenähtud viisavabad 90 päeva. 2. juunil 1998. aastal trahviti Angottit 180 krooniga ja 1999. aasta 5. novembril 100 krooniga. Pärast seda esitas Angotti elamisloa saamise taotluse.

Looduse sõnul ei ole piiriületuskorra rikkumine põhjuseks, et elamisloa andmisest keelduda.

Looduse kinnitusel on Angotti Eestis käinud 70-80 korra ringis. Need on sadama ja lennujaama kaudu fikseeritud käigud, lisas Loodus.

Keskerakonna fraktsiooni liikme Koit Pikaro kinnitusel on Angotti Eestis viibinud 163 korda.

Eestis end Tony Masseina esinenud Angottit karistati ajakirjanduse andmeil kolme aasta ja viie kuu pikkuse vangistusega 1995. aasta augustis Ameerikas. Angotti ise pole seda ümber lükanud.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) pressiesindaja Urmas Krulli sõnul ei saa Angotti elamisloaga enne midagi ette võtta, kui USA ametivõimudelt on kinnitus karistuse kohta laekunud. “Seda veel ei ole tulnud,” on Krull ETAle öelnud. “Niipea kui see tuleb, hakkab KMA kohe tegutsema.”

Kuni 25. novembrini kehtiva Angotti tähtajalise elamisloa saab tühistada vaid juriidilise aluse olemasolul.

Siseminister Tarmo Looduse sõnul esitas Angotti tähtajalise elamisloa taotluse 19. novembril 1999. aastal Eesti suursaatkonnale Helsingis.

Angotti poolt esitatud elamisloa taotlus ja sellele lisatud dokumendid vastasid nõuetele, kinnitas siseminister. Samuti kinnitas Angotti elamisloa taotlemisel, et teda ei ole kriminaalkorras karistatud, seisab Looduse vastuses Riigikogu liikme Tõnu Kauba kirjalikule küsimusele.

Looduse sõnul ei tekkinud Angotti poolt esitatud andmete kontrollimisel põhjust taotleja esitatud andmete ja dokumentide täiendavaks kontrollimiseks.

Kapo kuulutas eelmisel nädalal Angotti tagaotsitavaks, süüdistades 1958. aasta 15. jaanuaril USAs Californias sündinud Itaalia kodanikku Angottit isikut ja kodakondsust tõendava ametliku dokumendi võltsimises ning valeandmete esitamises elamisloa taotlemisel. Mõlema kuriteo eest võidakse karistada rahatrahvi, aresti või kuni kaheaastase vabadusekaotusega.

Lisaks kaitsepolitseile otsib Angottit taga ka Interpol. USA eriteenistuse FBI esindaja Baltimaades William Moschella ütles märtsi algul, et tema andmetel viibis Angotti siis Soomes. Praegu puuduvad Interpolil andmed Angotti asukoha kohta.

Detsembri keskel valis Eesti Erastamisagentuuri nõukogu Rail Estonia, kes pakkus aktsiate eest 1,7 miljardit krooni, ilma taustakontrollita Eesti Raudtee 66 protsendi aktsiate erastajaks. Hiljem selgus, et üks Rail Estonia esindajatest on USAs tagaotsitav ärimees Antonio Angotti, kes Eestis kasutas nime Tony Massei.

Itaallast süüdistati valeandmete ning võltsitud dokumentide esitamises USAs riiklikult kindlustatud hoiu- ja laenuühistule, et saada 480.000 dollari suurust laenu kinnisvara ostmiseks Põhja-Californias. Pasadena kohus California osariigis mõistis ta süüdi ka rahapesus, sest Angotti hoiustas osa laenuks saadud rahast ühes kohalikus pangas.

Enne kui 41 kuu pikkune vangistus jõustus, jõudis Itaalia passi taskus kandev Angotti Ameerikast põgeneda, mistõttu riigi eriteenistused kuulutasid ta tagaotsitavaks.

Angotti kadus Eestist kohe, kui tema vastu hakkasid huvi tundma kohalikud eriteenistused ning USA saatkonnas resideerivad Föderaalse Juurdlusbüroo töötajad. Angotti jõudis üle piiri putkata enne, kui piiripunktidele saadeti korraldus ta esimesel võimalusel vahi alla võtta.