30. septembrist 9. oktoobrini piirivalve merebaasis seisvat Werrat saadab teine Saksa mereväele kuuluv laev, miinijahtija Lindau, ütles ETAle piirivalveameti pressiesindaja Urmo Kohv.

Eesti mereväe laevadele vajalikke seadmeid ja varuosi toovad Saksa laevad saabuvad Eesti mereväe palvel lossimiseks piirivalve merebaasi ja jäävad sinna laadimistööde teostamise lõpuni. Piirivalve sadama sügavus ja kai pikkus ning ehitus sobivad igati Werra mõõtmetele vastavate laevade vastuvõtuks ja lossimiseks.

100,5 meetri pikkune ja 3586 tonnise veeväljasurvega 1993. aastal ehitatud Werra süvis on 4,1 meetrit ja kiirus 15 sõlme. Laeva meeskonda kuulub 40 inimest. Abilaevana puudub Werral relvastus, küll aga asub laeva ahtris maandumisplats kopterile.

Laupäeval saabuvad Tallinnassse ka peatselt Eestile üle antavad miinijahtijad Wambola ja Sulev.

Miinijahtijad Wambola ja Sulev tähendavad Eesti mereväele kvalitatiivset sammu edasi miinitõrje alal, kuna nende varustus võimaldab lisaks merepõhjas olevate objektide avastamisele ka lõhkekehade kahjutuks tegemist, ütles ETAle mereväe pressiesindaja.

Lindau-klassi miinijahtijad on ehitatud 1957. aastal ning põhjalikult renoveeritud 1978-79. aastal. Laevade varustuses on sonar ja robotkaamera, relvastuseks 40 millimeetrine "Bofors" kahur. Saksa merevägi ja mereväearsenal kulutasid ligi 2,5 miljonit saksa marka, et tagada miinijahtijate kohene opertasioonivalmidus.

Sama klassi miinijahtijad on osalenud ka Aadria merel lõhkekehade kahjutukstegemisel hiljutiste Kosovo operatsioonide käigus. Seega loob Lindau-klassi miinijahtijate kasutuselevõtt eeldused paremaks koostööks NATO-ga ning teiste rahvusvaheliste üksustega.

Sama tüüpi laevad on kingitud ka Läti ja Leedu merevägedele, BALTRONi (Balti miinitõrjedivisjoni) miinijahtijate üksuse moodustamiseks.

Sulev ja Wambola antakse Eestile ametlikult üle 9. oktoobril toimuval tseremoonial Tallinna Kesklinna sadama Admiraliteedi basseinis.