Vremja Novostei kirjutab, et intsident toimus nädalavahetusel Sinimägedesse teel olnud reisibussi kontrollimisel, millega saabusid Läti antifašistid ja Vene ajakirjanikud.

Buss peatati Eesti-Läti piiril 31. juuli öösel. Baltikumi venelaste portaali Baltija teatel viibisid seal põhiliselt Läti venekeelse elanikkonna huve esindava vasaktsentristliku erakonna PCTVL (ka ZaPTšEL — Inimõiguste Eest Ühtses Lätis) esindajad, liikumise Meie Valik aktivistid ja mitmete Vene meediaväljaannete esindajad.

Lätist saabunud seltskond oli teel Sinimägedesse 20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide kokkutuleku vastumiitingule. Antifašiste häiris Relva-SSis võidelnute üritus ning nad nimetavad neid sõjakurjategijateks.

Piirivalvurid, kes kontrollisid bussi keeldusid seda Eestisse lubamast, viidates selle halvale tehnilisele seisukorrale. Lisaks ei lubatud kuute inimest riiki — Eestisse ei lubatud siseneda Vladimir Obdulinil, Sergei Sokolovil, Alla Burdal, Jānis Kuzinsil, Juri Zaitsevil ja Dmitri Nabrutil.

Ülejäänud läksid üle piiri jalgsi, kus nad jätkasid teekonda Sinimägede lahingupaika Eesti Öise Vahtkonna bussiga.

Hiljem selgus, et üks piirivalvuritest unustas „väljapraagitud“ bussi mapi dokumentidega. Nüüd on need paberid Läti antifašistliku komitee käsutuses. Kaasesimehe Jossfi Koreni sõnul käib jutt muu hulgas antifašistide nimekirjast, kellele on sissesõit Eestisse keelatud.

Politsei ja piirivalveameti pressiesindaja Martin Luige kinnitas Delfile, et lugu kaotatud dokumentidest ei vasta tõele. “Tegu on klassikalise desinformatsiooniga,” sõnas Luige.

Koren märkis, et võimalust dokumente tagastada pole, kuna tema kaasvõitlejaid ei lasta Eestisse.

Eelmisel aastal toimus portaali Baltija teatel samalaadne juhtum, kui üks Eesti piirivalvur unustas Öise Vahtkonna liikmete kontrollimisel masinasse oma võtmekimbu.