Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Mihkel Loide ütles Delfile, et kaks kopterit on hetkel korralises hoolduses, mis on keerulistele lennumasinatele kohustuslikud ning lennuohutuse ning kopterite garantii jätkumise huvides hädavajalikud. Ühel neist kahest hoolduses olevast kopterist, ES-PWC-l vahetati sabatiivik ning järgmise nädala alguses saab seegi kõigi arvestuste kohaselt lennuvalmidusse. Kolmas kopter ES-PWA on korralises, tootja poolt ette nähtud pikaajalises hoolduses ning naaseb rivvi septembri lõpuks.

„Ilma põhjalikku hooldust läbimata ei tohi lennata ühegi nii keerulise lennuvahendiga, on ju selge, et päästetehnika, mis on loodud inimeste abistamiseks, ei tohi mingil juhul alt vedada ega tuua kaasa suuremat kahju,“ märkis ta.

Ameti esindaja sõnul püütakse hooldusi ette planeerida, et need ei kattuks. „Õnnetusi aga ette planeerida ei saa ning juhul, kui kopterid õhku tõusta ei saa, peab kasutama muid sõidukeid. Loomulikult vähendaks riske see, kui koptereid oleks rohkem kui kolm ning selles suunas amet ka oma arengukavasid seab,“ selgitas ta.

Kopterite puudumine pole Loide sõnul kriitilisi olukordi tekitanud, sest Eesti riigil võimalik kasutada ka teisi lennuvahendeid, nii piirivalve lennukeid kui kaitseväe helikoptereid.