Filimon Kuznetsov rääkis Delfile, et eile põles väikses Saare külas ühe talukompleksi saun, väike kõrvalhoone ning peahoone. Mees sõnas, et pole teada, kuidas tulekahju alguse sai, kuid täna lähevad saarele tulekahju põhjust välja selgitama tuletõrjeinspektorid.

Tulekahju alguse ajal ei olnud Kuznetsovi sõnul kedagi kodus ega ka saun küdemas. Talu peremees oli parasjagu särjevõrke vette panemas ning koju naastes leidis eest juba põleva maja.

„Ma ise elan Piiri külas. Helistati, et saun põleb. Kui aga rahvas kokku tuli ning auto ja kolm pumpa, siis põles juba maja, sest saun oli maja lähedal,” sõnas Kuznetsov. Mehe sõnul oli tuli üle minemas ka kolmandale majale, kuid tänu kohale toodud veepumpadele ja voolikutele suudeti tule levik peatada.

Maja kustutamas oli Kuznetsovi sõnul 20–30 kohalikku, kes peamiselt Piiri küla elanikud. Saare külas, kus tulekahju toimus, on nimelt vähe elanikke. Küll olid Saare küla memmed abiks veeämbritega. Päästekomandot väiksel Peipsi järve saarel ei ole, on vaid üks kohalik päästetöödejuht.

Kõige rohkem on Piirissaare vallavolikogu esimehe sõnul kahju sellest, et mehel jäid tules hävinud majja kõik dokumendid ning päästa ei õnnestunud sealt midagi. Kuznetsovi sõnul elab perekond suurema osa ajast Tallinnas, kuid maha põlenud elumaja kallal tehti mitu aastat remonti.

Õhtu poole jõudsid mandrilt kohale ka tuletõrjujad ja kiirabi, kelle tähelepanu vajas üks kohalik, kelle käsi sai tulekustutustööde käigus põletada. Piirissaare vallavanem Siim Avi ütles Delfile, et Piirissaare abikomandot on väga kiidetud, et suudeti ära hoida suurem tulekahju.

Avi ise oli puhkuse tõttu õnnetuse ajal saarelt ära. „Sain sellest sündmusest teada Tallinna-Tartu rongis ja üritasin rongis aidata nii palju kui võimalik,” rääkis Avi, et aitas eemalt sellega, et kannatanul oleks tagatud ööbimine vallale kuuluvas majas.

Avi märkis, et majja jäi kannatanul ka majadokumentatsioon ning sellega püüab vallavanem talu peremeest saarele jõudes aidata. „[Uurin,] kuidas paberid võimalikult korda saada ja mujalt arhiividest, mida annab päästa. Vald saab aidata ühekordse toetusega,” lisas ta.

Häirekeskus sai teate tulekahjust Piirissaarel Saare külas kell 18.10, ütles Delfile Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja. Päästemeeskondade sündmuskohale jõudmine mandrilt oli asukoha, tugeva tuule ja jääolude tõttu raskendatud. Päästjad suundusid saarele piirivalve hõljuki ning Tartu ja Tõrvandi komandode päästepaatidega.

Tules hävisid täielikult kaks ühekorruselist puidust elumaja, kohalikud vabatahtlikud päästjad ja elanikud suutsid tule levimise kolmandale majale ära hoida. Kohapeal osutati esmaabi ühele inimesele, haiglaravi ta ei vajanud.