Läti antifašistliku komitee liige Janiz Kuzins rääkis BNS-ile, et tema hinnangul rikkusid Eesti ametivõimud Läti ja Leedu antifašistide piirilt tagasi saatmisega Schengeni lepet ja Lissaboni lepingut, kuna need dokumendid sätestavad Euroopa Liidu kodanikele liikumisvabaduse ühenduse piires.

"Väljasaatmisprotokoll oli eestikeelne ja jäi selgusetuks, miks Läti ja Leedu kodanikel keelati Eestisse sisenemine ja kaua see keeld kehtib," rääkis Kuzins.

Kuzinsi andmetel peeti Sinimägede miitingule suundunud buss Läti ja Leedu antifašistidega kinni reedel vahetult pärast Eesti piiri ületamist. Pärast pikemat piiril seismist keelati bussil edasi Eestisse liikuda ning suunati see tagasi. Riiga saadeti tagasi ka kaks Leedu ja neli Läti antifašisti. Ülejäänud 16 bussis viibinud inimest lubati Eestisse neile siit vastu saadetud bussiga.

Eestisse ei lubatud uudisteagentuuri Regnum teatel siseneda Vladimir Obdulinil, Sergei Sokolovil, Alla Burdal, Janis Kuzinsil, Juri Zaitsevil ja Dmitri Nabrutil.

Sinimägedel toimus laupäeval traditsiooniline 20. Eesti Relvagrenaderide diviisi veteranide kokkutulek. Samaks ajaks oli sinna lähistele miitingu registreerinud ka Öise Vahtkonna üks liidreid Dmitri Linter. Politsei andmetel möödusid mõlemad üritused rahulikult ja vahejuhtumiteta.

20. Relvagrenaderide SS-diviisis (saksa keeles 20. Waffen- Grenadier-Division der SS) võidelnud veteranid mälestavad iga aasta juuli lõpus Sinimägedes 1944. aasta kaitselahinguid.