Ornitoloog Urmas Sellis ütles Oma Saarele, et viimati jälgis ta Piia ja Priidu satelliidi kaudu tulevaid andmeid möödunud reedel, s.o 7. märtsil.

“Siis ilmnes, et Kesk-Aafrika Vabariigis talvitunud Priidu oli talvituspaigast juba 450 kilomeetrit põhja poole lennanud,” rääkis ta, “kuid septembrikuu lõpust alates Sudaanis viibinud Piia oli talvituskohast umbes 150 kilomeetri võrra põhja suunas liikunud.”

Kõigi eelduste kohaselt kulgeb kurgede tagasiränne enam-vähem sama marsruuti pidi, mida mööda nad talvituma lendasid. Urmas Sellis lausus, et iga päev lendavad toonekured 200–300 kilomeetrit, kusjuures mingi aja nad veedavad lihtsalt tiirutades, et kõrgust koguda. Lendu alustavad linnud kella 9–10 paiku ja lõpetavad kella 4–5 paiku ehk teevad ilma vahepealset puhkepausi pidamata peaaegu sama pika tööpäeva kui inimesed.

Lendamiseks eelistavad toonekured päikesepaistelisi ilmu, mil lendamisele aitavad kaasa üles suunduvad õhuvood. Üle suure mere ei taha kured lennata ja nende teekond kulgeb mööda maismaad. Urmas Sellise sõnul on isegi Marmara meri nende jaoks liiga suur ja nad lendavad sellest lõuna või põhja poolt üle.