Perearstiteema tuli vallamajas kõneks siis, kui eelmisel aastal ametisse saanud vallavanem Jüri Saar avastas, et perearstiga sõlmitud ruumide kasutamise lepingu tähtaeg on ammuilma ümber saanud ja vaja teha uus. Et aga lepingu teine pool ehk perearst Mari Soots on volikogu liige, läks küsimus arutamisele volikogusse.

Volikogu leidis, et perearst peaks maksma mõlema vastuvõtukoha – nii Pihtla vallamajas kui ka Kõljalas kortermajas asuva – kommunaalkulud, mille vastu Soots esialgu ei protesteerinud. Küll aga tuli ta volikogu eelmisele istungile avaldusega, et lõpetab patsientide vastuvõtu Kõljalas. “See oli valla nõudmine, et Kõljalas peab lisaks Pihtlale vastuvõtt olema, ka on sealse arstipunkti teenindada Kaali kool,” täpsustas Mari Soots, kelle eest tasus enne uue lepingu sõlmimist Kõljala vastuvõturuumide kommunaalkulud vald.

Suhteliselt väikese nimistuga (1200 inimest, neist 100 ravikindlustamata) perearst ütles, et kahe ruumi (lisaks vastuvõtt Kuressaares) ülalpidamine käib tal üle jõu.