“Peaminister räägib, et negatiivset liaeelarvet ei tule, aga sisuliselt tehakse Ligi kava järgi see ikkagi ära. Vähemusvalitsusel pole lihtsalt julgust nimetada asju õigete nimedega, ei taheta teha negatiivset lisaeelarvet, sest kardetakse, et see ei lähe riigikogus läbi,” lisas Pihl.

Pihl leiab, et kui vähemusvalitsus läheb seda teed, et rahandusministri käskkirjaga külmutatakse kõikide ministeeriumide tegevuskulusid, siis on tegemist ebademokraatliku käiguga.

“On selge, et sellisel juhul pole vaja teha uut lisaeelarvet ja seda riigikogule heakskiitmiseks saata. Demokraatlikus riigis otsustab aga riigikogu, kui suur on iga ministeeriumi eelarve,” ütles Pihl.

Pihli sõnul on rahandusministri võimalus käskkirjaga ministeeriumide tegevuskulusid piirata mõeldud ajutise abinõuna. “Selline võimalus on mõeldud ajutiste rahaliste raskuste ületamiseks, kui näiteks ühe kuu lõikes leiab aset rahavoo pidurdumine, siis võib seda teha. Praegusel juhul on sisuliselt tegemist miinuseelarvega, kuid seda välditakse ebademokraatlike võtete kaudu,” rõhutas SDE esimees.