Venemaa Pihkva oblasti Föderaalse Julgeolekuameti (FSB) piirivalvevalitsuse ülem Ivan Bobrjaškov peab NATO vägedes ajateenistuse läbimist „üheks tõsiseimaks asjaks”, kirjutab Vene DELFI.

„Kutsealuse vanuses olevad meessoost kodanikud üritavad ning praktiliselt ka läbivad oma ajateenistuse NATO-sse kuuluva Eesti relvajõududes ning hoiavad sellega kõrvale meie (Vene) ajateenistusest,” ütles Bobrjaškov eelmisel nädalal kokkukutsutud pressikonverentsil.

NATO vägedes on ajateenistus kaheksa kuud, kuid Venemaal teenisid noormehed kroonut veel hiljuti kaks aastat, nüüdseks on see aeg vähenenud ühe aastani. „Loomulikult ei jää see probleem meil kahe silma vahele ning me ei saa sellesse rahulikult suhtuda,” sõnas FSB piirivalvevalitsuse ülem.

Tema sõnul on kõigi kutsealuste, kes on valinud NATO vägedes teenimise, nimed teada. Tulevikus ei saa nad kandideerida tööle Venemaa riigiasutustesse, ega korrakaitseorganitesse. „Need noormehed võidavad kaheksa kuud, kuid tõmbavad sellega kriipsu oma tulevasele karjäärile,” rõhutas Bobrjaškov.

Tõsiseks probleemiks, mis mõjutab sotsiaal-majanduslikku ja demograafilist olukorda Petseri rajoonis, peab Bobrjaškov ka kodanike liikumist üle piiri Eestisse. See tendents suurenes pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga. Petserimaalased kasutavad piiriületusel oma Eesti passi ning siirduvad seejärel edasi Lääne-Euroopasse.

Alates 1992. aastast on Eesti alustanud Petseri rajooni elanikele aktiivset kodakondsuse andmist. Praeguseks hetkeks on Eesti pass juba üle 10 000 petserimaalasel. Topeltkodakondsusega isikud kandideerivad kohalikel valimistel, teenivad korrakaitsejõududes, töötavad riigiasutustes.

„Eesti võimude poolt Petseri rajooni suhtes läbiviidav poliitika on hoovaks, mille abil Eesti võimud ja valitsusvälised radikaalsed struktuurid, kes toetuvad sellistele kodanikele, saavad teostada oma majanduslikku ning poliitilist ekspansiooni realiseerimist Vene Föderatsiooni territooriumil,” ütles kohaliku FSB piirivalvevalitsuse ülem Bobrjaškov.