Vastavalt Venemaa seadusandlusele ei tohi sõjaväeteenistusse kutsuda kodanikke, kes on teeninud aega välisriigi relvajõududes, kirjutab Vene portaal Konturõ briti infoagentuuri BBC vahendusel.

„Kutsealuse vanuses noormehed üritavad ja praktiliselt läbivad ajateenistuse Eesti, NATO liikme relvajõududes, et vältida sel moel meie ajateenistust,“ vahendab BBC Venemaa kõrget ohvitseri. „Loomulikult, me ei saa sellest probleemist mööda vaadata ja rahulikult olla.“

Teha aga paraku ei saa Vene võimud suurt midagi.

„Kõikide nimed, kes teenivad NATO vägedes on teada. Pikemas perspektiivis nad ei saa Venemaal tööle riigistruktuuridesse ega ka korrakaitseorganitesse. Need noormehed tõmbavad sellega kriipsu oma karjäärile ja tulevikule,“ ähvardas Bobrjašov.

Kuna Pihkva oblasti „peapiirivalvur“ ei viidanud nende noorte arvule, kelle karjäär oleks võimalik vaid Vene riigistruktuurides, siis BBC eeldas, et jutt käib vaid üksikutest juhtumitest.

Väljaanne märgib, et Eesti kaitseväe kasuks räägib lühem (kaheksa kuud) ajateenistus ja nn dedovštšina (vanemate sõjaväelaste poolt läbiviidav vaimne ja füüsiline ülekohus) puudumine.

Lisaks häirib Venemaa föderaalset julgeolekuteenistust (FSB) see, et venemaalastest Eesti passide omanikud võivad vabalt külastada lääneriike ja jätta ennast samas Vene piiripunktides registreerimata.

„Eesti võimude poolt Petseri rajooni suhtes läbiviidav poliitika on hoovaks, mille abil Eesti võimud ja valitsusvälised radikaalsed struktuurid, kes toetuvad sellistele kodanikele, saavad teostada oma majanduslikku ning poliitilist ekspansiooni realiseerimist Vene Föderatsiooni territooriumil,” ütles kohaliku piirivalvevalitsuse ülem Bobrjašov.

Pihkva võimude jaoks konnasilmaks olev Petseri rajoon kuulus aastatel 1920 kuni 1940 Eestile, kuid pärast Teist maailmasõda ja okupeerimist Nõukogude Liidu poolt võeti see jõuga Pihkva oblasti koosseisu. Seoses sellega pole Tallinna ja Moskva vahel siiani sõlmitud riigipiiri lepingut.

Sama on toimunud ka Abhaasias – aastaid süüdistab Gruusia Venemaad analoogsetes sammudes. Kümned tuhanded sõjaga iseseisvunud Abhaasia Vabariigi kodanikud on võtnud juba 1990ndate aastate algul endale Vene kodakondsuse, kuigi pole kunagi kavatsenud sinna elama kolida.