Jõulude ajal tekib ülejääke palju: asutused tellivad pidusööke, aga ei jaksa tihtipeale kõik ära süüa. Kui toitlustusasutused eelmise päeva võileibu ja salateid mõnele kodutute varjupaigale pakuksid, siis saavad nad paraku trahvi, kirjutab SL Õhtuleht.

“Valmistatakse rohkem, aga kõik kutsutud ei tule kohale. Alati ei taha või ei saa kliendid seda kaasa võtta,” rääkis Sokos Hotell Viru konverentsijuht Maris Mosona ajalehele. Jutt on toidust, mis pole nii värske, kui seadus nõuab, ent ometi täiesti söödav ja tervisele ohutu. Toidu realiseerimise ja toidu käitlemise reeglid keelavad ülejäänud toitu kodututele anda.

49aastane tänaval elav Katrin sööb kõike, mida leiab. “On nii, et söön seda, mida kusagilt prügikastist leian. Taaraga teenin päevas vaid 7-8 krooni,” räägib naine. “Me teame neid kauplusi, kust visatakse kaupa prügikasti, seal siis käimegi. Tihti saab maitsvat toitu, mille realiseerimisaeg on läbi — siis käib hirmus võitlus, sest seda on väga vähe.”

Katrini sõnul oleksid kodutud õnnelikud, kui mõni toitlustusasutus oma ülejäägid neile annaks, sest õhtul varjupaika tulles on kõht alati tühi. “See, et peab prügikastist süüa otsima, mõjub väga halvasti,” tunnistab naine vaikselt. “On ikka momente olnud, et ei tahagi elada enam.”