Üks pidu, mis viis terviseameti jälgimiseni, toimus Raplamaal. Üritusega saab praegu siduda kuut haigusjuhtu ning 27 inimest on jälgimisel.

Teine oleng oli Tartumaal, sellega seoses on teada kaks haigestunut, jälgimise all on 12 lähikontaktset. "Kui esimese ürituse puhul olid kõik haigestunud ja kontaktsed täisealised, siis Tartumaa nakkuskolde puhul oli noorim osaleja noorem kui 10 eluaastat ja vanim 50-aastane," edastas terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar. "Ka kontaktsetel soovitame lähikontakte vältida ning välja minemist vältida," lisas ta.

Viirust levitanud inimene ei teadnud enda koroonaviirusesse haigestumisest. Terviseameti väitel polnud esimesel peol käies tal ka koroonaviiruse sümptomeid, teisel peol olid juba kerged sümptomid esinenud.

Eestis on kokku tehtud üle 70 tuhande esmase koroonaviiruse tuvastamise testi, nendest 1784 ehk 2,5 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Viirus on nõudnud 64 inimese elu. Terviseamet tuletab meelde, et hoolimata eriolukorra lõppemisest tuleb haigust COVID-19 põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 leviku vältimiseks endiselt nii hoolikalt käsi pesta, haigena koju jääda kui kaaskodanikele piisavalt hingamisruumi jätta.

Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui 2 meetrit.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.