Pevkur: Me peame muutuma taas nii erakonna kui ka riigina julgeks, avatuks ja innustuvaks. Opositsiooni kukkumine lausa sunnib meid selleks, sest riiki juhtides kammitses meid vajadus koalitsiooni koos hoida ja puudus tihtipeale piisav tõukejõud muudatusteks.

Michal: Erakonna jaoks on opositsioon nagu nõelravi. Valupunktid saavad selgeks, energiat tuleb juurde ja sessioon ei kesta kaua. Reformierakond on mõtteselguse erakond ja ka parajasti opositsioonis olles varsti jälle Eesti võimaliku kursi teenäitaja.

Pevkur: Peame muutuma just selliseks kui aegadel, mil saime digitiigri kuulsuse või mil majanduse vabaks laskmine riigikesksusest tõi kaasa uusi turge vallutava ettevõtjaskonna ja püsiva majandusarengu.

Michal: Nagu 1929. aastal hakkas majanduskriisiaegse ja Hitleri ajastu eelne Eesti demokraatia viltu kiskuma, võib see juhtuda ka nüüd. Maailm on täis ohumärke, Eestis langeb valitsus poliittehnoloogilistel põhjustel ning mõni mõmiseb klišeede keeles tagatubadest ja otsustusprotsessidest.

Teha võimatut

Pevkur: Riik saab asju suurelt ette võtta ja peabki seda tegema. Riik peab olema kodanikele eeskujuks ühistöö võimalikkusest ja tulemuslikkusest. Kuid näiteks ettevõtlusesse sekkuma nii vähe kui võimalik. Kasvatama motiveeritud keskklassi ning mitte karistama pürgimist ja saavutussoovi.

Michal: Reformierakonna loomisest peale on üks tema eesmärke olnud just võimatut teha. Meie eesmärgiks oli ja jääb Eesti vabaduse, majandusliku kasvu ja vaimse arengu muutmine pöördumatuks.

Pevkur: Aitama peame eelkõige neid, kes abi vajavad. Vaid nii tagame abivajajatele abi, mis neid ka tegelikult aitaks.

Michal: Me soovime riiki, mis aitab tegelikke abivajajaid ja teeb seda mõjusalt. Me ei soovi riiki, mis külvab raha ühiskonnas neile, kes ei kannata puudust, veel vähem neile, kes on tugevamad, rahakamad või mõjukamad.

Seadusesse peab lisama põhimõtte, et erakondade juhtkondade valimisi korraldab sõltumatu Vabariigi Valimiskomisjon.
Hanno Pevkur

Pevkur: Rääkides erisustest, ei tohiks majanduskasvu ja suuremat hulka töökäsi (mille puudusest ju pidevalt räägitakse) silmas pidades olla tabuks vajaduse korral ka maksuerisuste kehtestamine. Mis aga riigi seisukohast muutuks, kui noorte või eakate töölevõtmisel oleksid erisused, mis seda soodustaksid? Usun, et kõigil osapooltel – töötajatel, tööandjatel ja riigil – on sellest ainult võita.

Michal: Reformierakond seisab vabade inimeste Eesti eest. Me ei soovi eestkoste-Eestit, kus riik käitub lasteaednikuna ja otsustab, kellelt liigne käest võtta ja kes võrevoodisse kinni panna. Võrevoodis inimesed ja poliitikud kipuvad alistuma. Me soovime Eestit, mille kodanikud on vabad, sest nad on majanduslikult iseseisvad. Me ei soovi Eestit, kus riik võtab endale maksudeks suurema osa inimeste sissetulekutest ja ostab selle eest uusi võrevoodeid. Ka mitte riiki, mis karistab edukust, töökust ja visadust.

Pevkur: Või näiteks välispoliitika. Kogu Euro-Atlandi maailm on suures muutumises ja seetõttu ka ebakindel. Euroopas leviv natsionalism, populism, ksenofoobia ja isolatsionism on otseses vastuolus Euroopa Liidu alusväärtustega. Me peame olema aktiivsemad Euroopa tulevikku puudutavates debattides.

Michal: Me ei soovi Eestit, mis teeskleb ajaloolise mälu kaotamist ega suuda nimetada agressorit agressoriks või küüditamist küüditamiseks. Praegu on Reformierakond ainus Eesti erakond, kes sellist Eestit soovib. Praegu lehvitavad paljud erakonnad punaseid või rohelisi lippe. Meie asi on hoida üleval sinimustvalget lippu.

Sisedemokraatia

Pevkur: Erakonnana on meil vaja vahetada supertanker süsta vastu. Ma tean, et meil on selleks olemas säravad inimesed säravate ideedega nii praeguses juhtkonnas, piirkondades kui ka erakonnast väljaspool. Küll peab piirkondadest tulevate tähtede paremaks kaasamiseks kaaluma erakonna põhikirja muutmist nii, et erakonna juhatusse valitaks inimesi ka regionaalselt, sest just juhatus kujundab erakonna poliitika.

Michal: Reformierakonna juhtimine peab olema üle-eestiline. Peame olema arenev, tugev piirkondades ja võimeline võitlema viimase kampaaniapäevani. Erakonna juhtimises ühendame piirkondade ja põlvkondade tugevused, samuti parimad teadmised ettevõtlusest, kultuuri- ja teadusemaailmast. Hea meeskonna ehitamisest on mul ette näidata mitmekordne ja tulemuslik kogemus.

Pevkur: Kui vaadata aga laiemalt erakondadega varem seotud skandaale, siis peab seadusesse lisama põhimõtte, et erakondade juhtkondade valimisi korraldab sõltumatu Vabariigi Valimiskomisjon, ja Reformierakond ise saab olla jaanuaris teenäitaja, kutsudes valimiskomisjoni või sõltumatu audiitori tagama valimiste demokraatlikku korraldust ja läbipaistvust.

Michal: Põhimõtete üle vaidlemist pole mõtet segi ajada väiklase peretüliga küsimuses, kes jättis prügikasti välja viimata. Üks käib sisu, teine protsessi üle. Üks käib siis, kui on põhimõtted, teine käib asendustegevusena. Ei üht ega teist ei lahenda, kui pereisa käib naabritädile kurtmas, et tema sõna kodus ei maksa.

Pevkur: Mind häirib väga jutt, justkui oleks Reformierakond tundnud end 17 aastat eksimatuna. Ei tunne. Just eksis. Eksis teelt ja eksis ära – aga olen veendunud, et vaid hetkeks.