“Vanemahüvitise süsteem kindlasti ei ole ebaühtlane. Selle eesmärk on tagada inimesele lapse kasvatamise ajal tema varasem sissetulek. Tegemist ei ole sotsiaaltoetusega, vaid tegemist on hüvitusega, nendel on väga suur vahe,” selgitas Pevkur Delfile.

Ministri kinnitusel on vanemahüvitis on väga solidaarne süsteem. “25 protsenti vanemahüvitise saajatest saavad vanemahüvitist suure tõenäosusega rohkem, kui nende sissetulek oli enne lapseootele jäämist. 70 protsenti saavad täpselt sellise summa nagu nad said enne ja ainult viis protsenti on neid, kellel tegelikult sissetulek langeb ja kelle nö varasema suurema panuse eest süsteemi, kaetakse need kellel varasemat sissetulekut üldse ei olnud,” seletas Pevkur. “Suurema sissetulekuga inimestelt võetakse selleks, et maksta välja ka nendele, kellel varasem sissetulek puudus.”

Pevkur lisas, et kui eelarve lubab, võiks vaadata üle ka lastetoetused. “Lastetoetused üle vaadata just selle pilguga, et esiteks maksta rohkem paljulapselistele, ehk et me saaksime sündimuse korda ja teiseks me tahaksime väga solidaarsussüsteemi säilitada, aga sealjuures maksta ikkagi abivajajatele, ehk nendele, kes rohkem toetust vajavad rohkem ja nendele, kes vähem toetust vajavad vähem. Natukene süsteemi sees vaadata ringi ja anda abivajajatele suurem võimalus,” rääkis minister.

“Väga selge on ka see, et me peaksime rohkem toetama pärast vanemahüvitise lõppemist just teenuste kaudu, ehk lapsel oleks lasteaia koht. Kui lapsel oleks lasteaia koht, siis on tal olemas ka kolm korda päevas soe toit, kasvatus ja kõik, mis sellega kaasneb,” märkis ta.

IRLi emapensioni ideed Pevkur kiitma ei kiirusta ning tem asõnul tuleks panustada pigem üldisele pensionitõusule. “Olukorras, kus IRL on kogu aeg rääkinud vajadusest eelarve tasakaalus hoida ja tahtnud seda isegi kirjutada põhiseadusesse, siis panna juba järgmisest eelarve aastast nii suur koormus. Seda on väga raske kommenteerida. Aga ma arvan küll seda, et meie eesmärk peaks olema pensioneid üldiselt suurendada ja kõigil suurendada, mitte tuua välja üht või teist gruppi,” sõnas Pevkur.

“Vanemahüvitis on suunatud eelkõige sündimuse kasvule ja peredele kindlustunde andmisele. Ma usun, et ka Delfi võib teha küsitluse, kas noor inimene lapse saamisel mõtleb pensionile või mitte. Ma usun, et noor inimene tahab saada kindlustunnet ja selle kindlustunde tagamiseks on vanemahüvitis kindlasti oluliselt efektiivsem.”