Põhiseaduskomisjonis valminud erakonnaseaduse muudatusettepanekute kohaselt sätestatakse kriminaalvastutus keelatud annetuse tegemise ja vastuvõtmise eest "suures ulatuses".

Praeguste seaduste järgi tähendab "suur ulatus" sajakordset alampalka ehk 32 000 eurot. See on tekitanud kriitikat, mille kohaselt tõstetakse kriminaalkorras karistamise piir nii kõrgele, et kellegi kriminaalkorras vastutusele võtmine erakonna ebaseaduslike annetuste abil rahastamise eest muutub peaaegu võimatuks.

Pevkur palus põhiseaduskomisjonil kaaluda, kas kriminaalkorras karistamine ei peaks algama mitte "suures ulatuses", vaid "olulises ulatuses" tehtud ebaseadusliku annetuse eest.

Erinevus kahe mõiste vahel on kümnekordne. Nimelt on justiitsministeeriumi tellimusel valminud karistusõiguse revisjon, milles määratakse "olulises ulatuses" tekitatud kahju suuruseks 4000 eurot, "suures ulatuses" tekitatud kahju ulatuseks aga 40 000 eurot.

Pevkur juhtis tähelepanu, et kriminaliseeriv ulatus või kahju piir algab teiste kuritegude puhul reeglina olulise ulatuse suurusjärgust ehk uue justiitsministeeriumi eelnõu kohaselt 4000 eurost. Erandeid, kus teo kriminaliseeriv ulatus algab suurest ulatusest ehk 40 000 eurost, on harvad. Pevkur märkis, et kui seadusandja peab mingit tegu kriminaalkaristust väärivaks, siis enamasti peetakse kriminaalkorras karistamist põhjendatuks juba siis, kui kahju on tekitatud olulises ulatuses ehk uue seaduse järgi alates 4000 eurost.

Valitsuse seisukoha riigikogule edastanud Pevkur lisas, et valimiskünnise alla jäänud erakondade rahastamise kasv peaks tulema riigikokku jõudnud erakondade arvelt ehk riigieelarve kulud erakondade rahastamisele ei tohiks seetõttu kasvada.