Sotsiaaldemokraadid tegid kuu aja eest ettepaneku tõsta lapsetoetust esimese ja teise lapse eest kolm korda ehk 57,54 euroni kuus. Pevkur lükkas ettepaneku tagasi, temaga sama meelt oli ka rahandusminister Jürgen Ligi. Sarnase ettepaneku tegid sotsid ka eelmisel aastal ning ka siis lükkas valitsus selle tagasi.

Pevkur teatas, et lapsetoetuste tõstmine kõigi esimeste ja teiste laste jaoks läheb riigile maksma 109 miljonit eurot, mida riigil pole. Sotsid märkisid omakorda, et kui valitsus leidis 150 miljonit Euroopa finantsstabiilsuse toetamiseks, siis peaksid nad leidma raha ka perede toetamiseks.

Sotsid pole sotsiaalministeeriumi hinnangul analüüsinud, kui palju väheneb lastega perede vaesusrisk ning kuidas mõjutab lastetoetuste tõstmine selliseid spetsiifilisi gruppe nagu ühe vanemaga kasvavad lapsed, lasterikkad pered ja teised suuremas vaesusriskis olevad pered. Analüüsitud ei ole ka meetme kuluefektiivsust – kas pere esimese ja teise lapse lapsetoetuse tõstmine on kõige efektiivsem viis lastega perede toetamiseks.

Peaminister Andrus Ansip tuli sel suvel, natuke peale Reformierakonna rahastamisskandaali puhkemist, välja mõttega tõsta lapsetoetusi vaid kõige vaesemate perede jaoks. Sotsiaaldemokraadid süüdistasid seejärel Reformierakonda selles, et ühe käega jagatakse vaestele lapsetoetust juurde ja teise käega võetakse see toimetulekutoetusest ära.