„Soovime tagada lasteasutuses laste tervise kaitseks ohutu keskkonna ja võimetekohaseks arenguks vajalikud tingimused,“ ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur.

„Arvestades erinevaid ettepanekuid, on võrreldes senikehtinud nõuetega omavalitsustele ja lasteasutustele mitmeid soodsamaid nõudeid. Nii võivad omavalitsused tulevikus ehitada senisest suuremaid lasteaedasid," selgitas minister.

Samuti ei öelda ministri sõnul ette näiteks toolide, laudade täpset kõrgust, vaid öeldakse, et need peavad olema eakohased, lastele on lubatud rajada ühiseid mänguväljakuid.

Muuhulgas esitatakse eelnõus soovituslikud viited mitmetele standarditele, mis on lasteasutustele abiks, näiteks nõuded mänguväljakutele laste ohutuse tagamiseks.

Rohkem tähelepanu osutatakse siseõhu kvaliteedile ning sätestatakse näiteks, et lasteasutuse mänguala- ja mänguväljakud peavad olema piisavalt suured, et tagada laste ohutus ja liikumisvabadus.

Oluline on märkida, et enne määruse jõustumist ehitusloa taotlemiseks esitatud lasteasutuse ehitusprojekti järgi ehitatud lasteasutus loetakse nõuetele vastavaks ka siis, kui see vastab ehitusprojekti koostamise hetkel lasteasutusele kehtinud nõuetele.

Nendele lasteaedadele, kellel on vaja parandada näiteks ventilatsiooni või vähendada radoonisisaldust siseõhus, on antud piisavalt pikk üleminekuaeg kuni 2030. aasta 1. septembrini, teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.