Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on tänase kohtumise eesmärk lisaks Belgia rahva toetamisele tuua välja need üle-euroopalised terrorismivastase võitluse tegevused, mis vajavad senisest kiiremat jõustamist. "Meil ei ole enam aega arutada, kuidas ja mida veel otsustada. Vajame juba tehtud otsuste viivitamatut rakendamist. Nii ühine välispiiride valve, kui süstemaatilised kontrollid ELi välispiiril peavad koheselt toimima hakkama," märkis Pevkur siseministeeriumi vahenduusel.

"Samuti loodame, et juba aprillis saab lõpliku heakskiidu ning ka rakendatud lennureisijate broneeringuinfo (PNR) direktiiv, mis aitab tabada kurjategijaid ja avastada organiseeritud kuritegelikke võrgustikke. Lisaks on mõistlik luua Europoli juurde ekspertidest koosnev terrorismivastase võitluse töörühm, kes hakkaks hindama üle-euroopalist terrorismiohtu ja uurima terrorismi rahastamise kanaleid," lausus minister.

Eesti siseminister täiendas, et kiiresti tuleb ristkasutusse võtta ka olemasolevad andmebaasid ja ellu viia E-piiride pakett, kus Eestis asuv Euroopa Liidu IT agentuur EU-LISA saaks olla suureks toeks. "Selleks ootavad ministrid Euroopa Komisjonilt jõulisi ettepanekuid esimesel võimalusel," ütles Pevkur.

Ministrite ühisavalduses pööratakse tähelepanu ka kogukonnapõhise radikaliseerumise ennetamisele ning deradikaliseerumise tervikprogrammi loomisele. Samuti kutsuvad ministrid üles tugevama võitlust terrorismi propagandaga ja vaenu õhutamisega internetis.