Pevkur ütles Delfile, et ülekaaluka avaliku huvi mõiste, millele Raudsaar Postimehes ilmunud arvamusloos tähelepanu juhtis, on olemas juba praegu kehtivas isikuandmete kaitse seaduses.

Muret, et seadusesse raiutud väljend "ülekaalukas avalik huvi" teeb võimalikuks vaba ajakirjanduse suukorvistamise, väljendas Delfile ka poliitik ja õppejõud Marju Lauristn.

Riigikogus praeguseks teise lugemise läbinud uue isikuandmete kaitse seaduse eelnõu algse versiooni ajakirjandust puudutavas paragrahvis oli juttu üksnes avalikust huvist: "Isikuandmeid võib andmesubjekti nõusolekuta töödelda ajakirjanduslikul eesmärgil, eelkõige avalikustada meedias, kui selleks on avalik huvi ning see on kooskõlas ajakirjanduseetika põhimõtetega. Isikuandmete avalikustamine ei tohi ülemäära kahjustada andmesubjekti õigusi.".

Pevkuri sõnul oli selline sõnastus justiitsminister Urmas Reinsalu otsus, ministeeriumi ametnike otsus oli aga kasutada ka uues seaduses ülekaaluka avaliku huvi mõistet. Komisjon arutas seda küsimust uuesti ja kiitis põhiseaduskomisjoni esimehe Marko Pomerantsi muudatusettepaneku seitsme poolthäälega heaks.

Seega näeb isikuandmete kaitse seaduse praeguseks teise lugemise läbinud eelnõu paragrahv 4 välja järgmiselt: "Isikuandmeid võib andmesubjekti nõusolekuta töödelda ajakirjanduslikul eesmärgil, eelkõige avalikustada meedias, kui selleks on ülekaalukas avalik huvi ning see on kooskõlas ajakirjanduseetika põhimõtetega. Isikuandmete avalikustamine ei tohi ülemäära kahjustada andmesubjekti õigusi.".

Pevkur ei usu, et antud sõnastust saaks mõni poliitik ajakirjanduse suukorvistamiseks ära kasutada. "Ma ei näe, et meil täna oleks selline võimalus kehtivas seaduses ja kui meil ei ole kehtiva seaduse järgi seda ohtu, siis ei ole ka mingit põhjust arvata, et meil peaks olema uue seaduse järgi probleem," ütles Pevkur.

Muret, et seadusesse raiutud väljend "ülekaalukas avalik huvi" teeb võimalikuks vaba ajakirjanduse suukorvistamise, väljendas täna Delfile poliitik ja õppejõud Marju Lauristn. Et olukord on tõsine, on varem kinnitanud ka Eesti ajalehtede liidu tegevjuht Mart Raudsaar.