„Eesti seisukoht on jätkuvalt, et lähtuma peab riikide suurusest ja võimekusest. Selle ettepaneku ma Euroopa Komisjoni volinikule kaks nädalat tagasi ka tegin,“ selgitas Pevkur ERR-i uudisteportaalile.

„Me saame arvesse võtta kas oma SKT-d või rahvaarvu või nende kahe kombinatsiooni, aga see on mandaat, mis mul on ja selle mandaadiga ma läbirääkimistele lähen,“ ütles Pevkur, viidates riigikogu EL-i asjade komisjonis kinnitatud otsusele.

Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) moodustab 0,14% EL-i SKT-st ning Eesti rahvaarv on 0,26% EL-i rahvastikust. Kuna lahendada tuleb 60 000 põgeniku ümberjaotamise probleem, jääb neid kahte komponenti arvesse võttes Eesti vabatahtlikult vastu võetav põgenike määr vahemikku 84 (SKT põhjal) kuni 156 (rahvaarvu põhjal) inimest.

Euroopa riigipead ning valitsusjuhid jõudsid eile pagulaste küsimuses üksmeelele ja nõustusid Itaaliasse ja Kreekasse saabunud migrante solidaarsuspõhimõttel oma riiki vastu võtma. Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk kinnitas täna varahommikul, et kokku on lepitud 60 000 migrandi ümberasustamises järgneva kahe aasta jooksul.