"Täna öösel Peruust saabunud info kohaselt on Cuzcos kinni peetud kahele Eesti kodanikule määratud riiklik advokaat. Samuti on neile leitud tõlk. Hetkel jätkub eeluurimine. Välisministeerium saadab peagi Peruusse ajutiselt oma konsuli, kes tegeleks nii nimetatud juhtumi kui ka mitmete teiste samalaadsete juhtumitega seal piirkonnas," teatas Delfile välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind.

Peruus Alejandro Velasco Astete del Cusco lennujaamas peeti 6. oktoobri varahommikul kinni eestlannad Anneli Kolk (19) ja Anne Maarja Gross (22), kelle käsipagasist leiti ligi kuus kilo kokaiini, vahendab Peruu ajakirjandus.

Narkopolitseinikud leidsid rutiinset kontrolli tehes nende kohvriseinte vahelt 5,8 kilo kokaiini, millega nad kavatsesid lennata Cuscost Lima kaudu Brasiiliasse Rio de Janeirosse, vahendas kohalik uudisteportaal Peru21.

Kui neiud kokaiini omamise eest süüdi mõistetakse, tuleb neil silmitsi seista ühe maailma karmima, ülerahvastatuma ja ohtlikuma vanglasüsteemiga.

Briti ajaleht Daily Mail kirjutab, et enamik välismaalastest narkomuuli saadetakse kurikuulsasse Santa Monica naistevanglasse, heal juhul on neil võimalik aga pääseda ka kaasaegsesse Ancon 2 naistevanglasse. Endiste vangide sõnul peavad mõned kinnipeetavad müüma oma keha, et soetada ellujäämiseks ajalikke asju, vahendab ajaleht. Raha eest on võimalik osta süüa, joogivett ja voodipesu, sellegipoolest on ka lähedastel võimalik saata vanglasse vajaminevat kraami. „Vanglaid juhivad tihti vangid,” väidab Briti ametnik Joanna Joyce.