Välisministeeriumi pressiesindaja Minna Liina Lind ütles Delfile, et kohtunik määras oktoobris uurimise ajaks üheksa kuud ning uurimise ajal Peruu kohtuvõimud kommentaare ei anna.

"Kohtuprotsess peaks seega algama järgmise seitsme kuu jooksul. Meile teadaolevalt on kinnipeetavate tervislik seisund hea ning kinnipidamistingimused rahuldavad," ütles Lind Delfile.

Peruu ja Eesti välisministeerium suhtlevad karistatud isikute üleandmise kokkuleppe ettevalmistamiseks.

Välisministeerium on ka ühenduses kinnipeetute lähisugulastega, samuti kinnipeetud Eesti kodanike kaitseadvokaadiga.

Peruus Alejandro Velasco Astete del Cusco lennujaamas peeti 6. oktoobri varahommikul kinni eestlannad Anneli ja Anne Maarja, kelle käsipagasist leiti ligi rohkem kui 5,8 kilogrammi kokaiini.

Narkopolitseinikud leidsid rutiinset kontrolli tehes nende kohvriseinte vahelt 5,8 kilo kokaiini, millega nad kavatsesid lennata Rio de Janeirosse.

Eesti aja järgi 19. oktoobri varahommikul toimus Cusco kohtus istung, kus kahele Eesti kodanikule esitati süüdistus narkootilise aine omamises ja vedamises. Kohtunik määras uurimise ajaks üheksa kuud.

Kaitsja nõudis kodanike vabastamist kautsjoni vastu. Kohtunik seda aga ei rahuldanud, leides et on olemas risk põgenemiseks ning otsustas jätta kohtualused vahi alla, teatas välisministeerium. Kinnipeetavad viibivad Cusco vanglas.

Välisministeerium saatis oktoobris lühiajaliselt Peruusse peakonsuli New Yorgist Sten Schwede, kuna nii Peruus kui teistes Ladina-Ameerika riikides on seoses narkokuritegudega kinni peetud Eesti kodanike arv kiiresti kasvanud. Konsuli lühiajalise lähetamise eesmärk oli suhtlemine Peruu ministeeriumite ja teiste ametiasutustega, et saada otseallikast infot Peruus kinnipeetavate ja karistust kandvate Eesti kodanike kohta ning kohtuda asjaomaste isikutega.

Hetkel on Ladina-Ameerika riikides erinevate kuritegude eest karistust kandmas 37 Eestist pärit inimest kokku kuues riigis. Peruus on Eestist pärit kinnipeetuid kokku 15.

Välisministeeriumile teadaolevalt on tänavu üle maailma peetud kinni 95 Eestist pärit inimest – neist 21 narkosüüdistusega.

Peruu kohus mõistis 17. detsembril kuueks aastaks vangi kaks Briti saartelt pärit naist, kes peeti kokaiinilastiga kinni augustis Lima rahvusvahelises lennujaamas. Kahekümneaastased naised olid lendamas Hispaaniasse.