Läinud laupäeva lõunal ajas Rademari poemüüja Pille Teesalu koos turvafirma patrulliga dressivarast niikaua taga, kuni see kinni võeti.

Rakveres Laias tänavas asuva Rademari kaupluse müüjatar ütles Virumaa Teatajale, et vargad olid neile juba ammused tuttavad, kes on suvest alates korduvalt poes käinud ja silma jäänud, kuid kunagi pole õnnestunud neid vahele võtta, et vargust tõestada.

Teesalu kirjelduse järgi on tegemist soliidse väljanägemisega kolmekümnendates aastates inimestega, kes äratavad usaldust. Nad küsivad asjade kohta ega hiili riiulite taga. Tavaliselt käivad siis, kui poes on palju rahvast. “Mõni teine varas tuleb salaja, kuid tema tuleb ligi, räägib juttu, hästi omane, me ei suutnud teda kohe kahtlustada, laps ka veel kaasas,” rääkis Rademari kaupluse juhataja Kaie Turban.

Suvel oli juhtum, kui seesama ema läks proovikabiini ja tema umbes viieaastane tütar viis talle kabiini alt dressid. Pille Teesalule tundus, et laps on lausa välja koolitatud. Müüjatar on kindel selleski, et Ida-Virust tulevaid vargaid on suurem seltskond ja nad käivad mitmes poes, mitte ainult Rademaris.

Seekord pani perekond kotti ligi paar tuhat krooni maksva Adidase dressikomplekti koos riidepuuga ja mees viis varastatud kraami läbi väravate.

Niipea, kui mees kotiga välja lipsas, märkas Külli Teesalu, et dress on nagist puudu ja jooksis talle järele. Kiirelt välja kutsutud Viru Julgestusteenistuse patrull võttis müüja peale ning umbes veerand tunni pärast leiti varas üles. Koti koos dressidega oli varas visanud tabamise kartuses juba varem Laada tänavale.

Naist ja last, kes võtsid vahelejäämist rahulikult, hoiti poes seni kinni, kusjuures naine hakkas siis lapse halva tervise ja pissihäda üle kaeblema.

Viru Julgestusteenistuse ülem Ain Mets oli rahul, et patrull liikus õiges suunas — siht võeti põhitänavatele, mis oli sel hetkel loogiline varga liikumistee.

“Meil käib selline action kogu aeg, jookseme järele või kirjutame numbreid üles,” rääkis Kaie Turban, “Turvafirma võtab nad kinni, kuid politsei ei saa midagi teha, sest vargust on raske tõestada.”

Teesalu sõnul pidasid nad hiljuti kaupluses kinni narkouimas naise, kel oli dress kotti pakitud, kuid vargust ei saanud tõestada, sest ta polnud jõudnud veel väravate vahelt läbi minna.

Ain Mets rääkis, et kui inimene võetakse vahele enne väravatest väljumist, siis käsitletakse seda juriidiliselt küll kuriteona, kuid jääb katse staadiumisse. “Ta võib väita, et ei tahtnudki seda varastada ja asi ei jõuagi kohtu ette,” tähendas turvameeste juht.

Mets soovitas kauplusetöötajatel juba kahtluse korral nupulevajutamisega patrull kohale kutsuda, et alles vahetult väravatest väljumise järel saaks varga kinni pidada, mitte enne. Siis käsitletakse juhtumit lõpule viidud vargusena.