Põhimõte, et laps peaks 12 kooliaasta jooksul vähemalt kolm korda oma perearsti juures profülaktilisel läbivaatusel käima, on perearstidele vastuvõetav. Muret tekitab aga rahaline pool: perearstide seltsi, sotsiaalministeeriumi ja haigekassa läbirääkimised selle üle jäid kevadel pooleli, kirjutab Eesti Päevaleht.

Perearstide seltsi juhatuse esimees Ruth Kalda viitas, et kuna tegemist on lisategevusega, mis pole kohustusliku läbivaatuste hulka arvestatud, siis sõltuvalt sellest, kui palju on perearstide nimistus kuni 19-aastaseid lapsi, suureneb ka töömaht.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel ütles, et eraldi rahastamise taotlust pole perearstid teinud. „Kuid see teenus pole kindlasti rahastamata," rõhutas Koppel. „Perearstidele makstakse ju pearaha ja see tähendab seda, et lapsed, kes perearsti juures käivad, on nii ehk naa nende nimistus."

Kuigi koolilaste läbivaatus ei tähenda ilmtingimata eriuuringute tegemist, nõuab mõõtmine, kaalumine, küsitlemine jms kõige rohkem tööjõu- ja ajakulu, mida tasustatakse just pearaha arvelt.

Koppel viitas, et järgmisel aastal hakkab perearstidele üldarstiabi hinnakirja järgi senise 0,94 asemel kehtima koefitsient 0,97, mis tähendabki lisaraha, kuid perearstide hinnangul on see häbematu jutt, sest koefitsiendi suurenemine viib vaid tagasi kärbete-eelsele ajale lähemale, mitte ei too lisaraha.