Kuidas oma tervist hoida, kui tavaelu taastub ja inimesed hakkavad taas käima kollektiivis - tööl, lasteaias jne? Millega tuleks arvestada ja kuidas käituda?

Kuna haigus ei ole ju täielikult kadunud, on vaid taandumas, siis on mõistlik järgida juba tavaks saanud hügieeni- ja nakkuse ennetamise reegleid. See tähendab, et teiste inimestega ei tohiks olla väga lähestikku, 2+2 reegel on kohane kõigi puhul, kes ei ole lähedased (pereliikmed). Kätlemisest peaks hoiduma, käte regulaarne pesemine või desinfitseerimine on samamoodi vajalik. Praeguseks peaks olema juba tekkinud harjumus, et pesemata kätega ei puudutata suud, nägu, silmi. Vältima peaks rahvarikkaid kohti või kui neis tuleb viibida, siis võiks ettevaatuse mõttes kanda maski. Sellisteks kohtadeks on nt ühistransport, bussipeatused, kaubanduskeskused. Kui tekib vajadus kuhugi reisida ning piirid on avatud (nt laevareis või lennureis), siis peaksite olema esmalt veendunud, et olete ise terve ning lennujaamas ja lennukis kindlasti, aga ka laevas, kui rahvast on enam, võiks kanda maski.

Kui olete haigestunud mingisse viirushaigusesse, oleks mõistlik pöörduda perearsti poole ning paluda end Covid-19 suhtes testida. Selline teadmine on vajalik selleks, et positiivse leiu puhul koheselt teistega kontakte vältida ning püsida karantiinis. Nii väldime ka haiguse uut puhangut.

Kuidas toimida, kui kellelgi kollektiivis tekivad viirushaigusele iseloomulikud sümptomid? Kuidas toimub edasi testimine ja millal saab olla kindel, et inimene on tervenenud ja võib tagasi kollektiivi naasta?

Kui tekivad viirushaigusele iseloomulikud sümptomid, tuleks pöörduda perearsti poole ja paluda end suunata Covid-19 suhtes testima. Testime jätkuvalt kõiki sümptomitega inimesi. Sel viisil oleme kindlad, et suudame haigestunud inimesed, keda loodetavasti on vähe, kiirelt üles leida, isoleerida ning nii ei anta nakkust edasi teistele. Kui test on Covid-19 suhtes positiivne, tuleb olla karantiinis kuni täielikult on paranetud - vähemalt 14 päeva haigussümptomite algusest ning pole olnud palavikku ega muid sümptomeid viimase 48 tunni jooksul.

Kas tavaellu naasmisel on ees oodata muudatusi haigete ravis ja ravikvaliteedis?

Perearstid on alustanud juba enam-vähem tavapärast vastuvõttu. Tegeleme taas ka tõendite väljastamisega, ennetavate tervisekontrollidega ning krooniliste haiguste jälgimisega, vaktsineerimistega ja kõige sellega, mis ka enne eriolukorra kehtestamist. Jäänud on siiski reegel, et vastuvõtule tuleb alati registreeruda, lihtsalt kohale tulla ei tohi,arsti. Püüame vältida sel teel ooteruumis, arsti ukse taga järjekorra tekkimist. Eraldi aegadel (eraldi päeva osas) kutsume vastuvõttudele kõik need, kel on viirusinfektsiooni tunnused. Kui olete registreerunud plaanilisele vastuvõtule, aga vahepeal on tekkinud viirusinfektsiooni tunnused, tuleb alati pererstikeskusesse helistada ning sellest teavitada. Ka teised nakkuskontrolli abinõud on meil jätkuvalt tarvitusel: kanname maske, varustame ka patsiendid maskiga ning mitmetele uuringutele veel nii kergelt ei pääse kui varem.

Ka eriarstid on hakanud taastama eriolukorrale eelnevat situatsiooni, käivitunud on plaanilise ravi osutamine. Nii et tasapisi muutub kättesaadavaks ka plaaniline ravi. Läheb veel aega, kuni kõik eriarsti järjekorras olevad patsiendid vastuvõtule saavad. Kui järjekorras olles tekib terviseseisundis muutus halvenemise suunas, siis palume ühendust võtta perearstiga.

Kuidas hakata ohutult taas liikuma maskikandmise kohustuseta olukorras, kus suur osa inimesi ei hoia distantsi ning viibivad bussides-rongides ja avalikus ruumis teiste lähedal?

Teile endale on kõige parem kaitse sel juhul ise maski kandmine ning võimalikult pika distantsi hoidmine (nii nagu antud situatsioonis see võimalik on). Kui saate, siis pigem vältige tipptunde kaubanduskeskustes ja ühistranspordis ning teisi ülerahvastatud kohti. Enamik inimesi loodatavasti saavad siiski distantsi hoidmise vajadusest aru.

Kui tõenäoline on Tallinnas tänavalt viirust üles korjata ratastoolis inimesel?

Viirus päris maas ei lama või kui ta sinna satub eritisega, nt sülg, siis ta selles keskkonnas kaua ei püsi. Ka ratastoolis olles on kõige parem kaitse käte hügieen, vajadusel maski kandmine ning rahvarikaste kohtade vältimine.

Kuidas peale eriolukorra lõppemist käituda, kui haigestun ise või haigestub laps? Kui näiteks minul endal või kellelgi pereliikmetest tekib köha või palavik, kas oleme kohe koroonakahtlusega karantiinis?

Haigestumisel tuleks pöörduda oma perearsti poole ning paluda end suunata Covid-19 testi tegemisele. Kui test on positiivne, on eneseisolatsioon vähemalt 14 päeva vajalik. Kui tegemist on mingi muu viirusega, mis on isegi tõenäolisem, siis on mõistlik samuti end kodus terveks ravida ja alles siis uuesti tööle või lastekollektiivi minna.

Millal polikliinik avatakse ja tavaellu astutakse?

Minu teada peaksid raviasutused oma tavapärast tööd juba taastama ning vastuvõttusid avama.

Millist maski on mõttekas kasutada töökollektiivis? Päevas käib asutusest läbi kümneid kliente, kellest suurem osa unustab suheldes 2+2 reegli, kas nendega suheldes on mõttekas kasutada kirurgilist maski (kui nad ei köhi, ei aevasta) või tuleb kanda respiraatorit (eesmärgiks enda kaitsmine viiruse eest)?

Kui teie eesmärgiks on kaitsta pigem end ja teil on kasutada respiraator, siis võite seda kanda. See on aga pisut ebamugavam kui tavaline mask ja peate ka silmas pidama, et respiraatorit siiski üle 3-4 tunni kasutada ei tohiks. Siis tuleb see välja vahetada. Tavapärane kirurgiline mask aitab samuti mõnevõrra nakkuseriski vähendada, kui seda õigesti kanda. Samamoodi, ei tohiks kirurgilist maski kanda enam siis, kui see on niiskunud ja määrdunud. Kirurgilised maskid on ühekordseks kasutamiseks.

Olen paarikuuse lapse ema. Imikule maski ju ette ei pane, seega kas sel suvel/lähikuudel peaksin vältima temaga poodi, linna minemist, kus inimesed ümberringi?

Jah, rahvarikastes kohtades viibimine, kus ollakse tihedalt üksteise kõrval, on jätkuvalt suurema riskiga. Kui hoiate aga kinni 2 meetri reeglist, siis peaks ka linnas ja parkides ohutu olema. Samuti tuleb jälgida, et laps oma kätega erinevaid pindasid ei ulatu puutuma ja siis käsi suhu ei paneks.

Mul on südame mitraalklapil tugirõngas, südamekoja laienemisest tingitud südamepuudulikkus, mitte eluohtlikud rütmihäired ja sarkoidoos, kopsus ka lümfisõlmed suurenenud. Kui suur on tõenäosus et minu nakatumine koroonaviirusesse võib lõppeda fataalselt?

Te olete kõrgendatud riskiga raskemaks haigestumiseks. Samamoodi nagu koroonaviirusesse, olete kõrgema riskiga ka näiteks raskekujulisse grippi haigestumise suhtes. Gripi vastu saate vaktsineerida ja seda kindlasti ka soovitan. Loodame, et vähemalt aasta jooksul on olemas ka koroonaviiruse vaktsiin ja siis saate olla julgem.

Seni tuleb siiski säilitada ettevaatus- hoiduda rahvarikastest kohtadest ja üritustest. Perega võite suhelda, kui nemad on kõik terved. Looduses ja aias viibimine või pargis jalutamine, on teie tervisele pigem kasulikud.

Nädala eest oli juttu isade lubamisest sünnitusele - seisukoht oli justkui see, et kõik liigub selles suunas - mille taga tegelikult täna selle piirangu leevendamine on?

Kuna haiglate töökorraldus ei kuulu minu valdkonda, siis ma sellele täpset vastust ei tea. Küll aga arvan, et lähtuvalt nakkusohu olukorrast ning patsientide ja haigla personali ohutusega arvestades, arutatakse läbi ning tehakse peagi teatavaks ka reeglid, kuidas saab isa või ka mõni teine tugiisik sünnituse juures viibida.

Kas gripi vastu vaktsineerimine võib aidata ka koroona vastu?

Gripp ja koroonaviirus on erinevad haigused ja gripivaktsiin koroonaviiruse vastu ei kaitse.

Tervisetõend lõpeb varsti. Kas ma ei tohi siis enam autot juhtida?

Perearstid on alustanud tervisetõendite väljastamist, nii et saate oma tervisetõendi rahulikult ära pikendada.

Millal hakkavad perearstid väljastama tervisetõendeid?

Oleme sellega juba alustanud, Pöörduge julgesti!

Kas meil tulevad ka koroonapassid?

Kuna haiguse levimus on meil küllalki madal, siis ei ole tekkinud ka laiaulatuslikku immuunsust koroonaviiruse suhtes. Seetõttu koroonapasside olemasolu ei ole mõeldav. Isegi Itaalias, kus haigus räsis paljusid inimesi, ei ole karjaimmuunsust tekkinud- uuringute andmetel on vaid u 10% protsendil inimestest neil antikehad. Seega, nende peale loota ei saa. Ootame vaktsiini. Seni täidame kõiki hügieenireegleid ja käitume mõistlikult.