Tänases Eesti kahes suuremas päevalehes avaldasid 17 avaliku elu tegelast pöördumise Harta 12, milles leiavad, et Eesti võimulolijad ei tunne enam vajadust avalikkusest välja teha. Võim on müüdav ja võimu nimel valetatakse.

Rühmitus pöördus avalikkuse, eelkõige aga poliitilise eliidi poole ning rõhutas, et parlamendierakonnad ei tohi monopoliseerida teed võimu juurde.

Pöördumisele reageeris ka president Toomas Hendrik Ilves, kes lubas avalikus pöördumises nimetatud ettepanekute arutamiseks esimesel võimalusel enda juurde kutsuda nii erakondade kui ka vabakonna esindajad.

Oma vastuses petitsioonile ütles president ka, et valitsuse kriitikud ei saa end kuulutada kogu vabakonna esindajaks.

Reformierakonna aseesimees Keit Pentus-Rosimannus ütles, et erakond arutab põhjalikult, kuidas muuta poliitilist süsteemi avatumaks, sealhulgas arutatakse ka täna avaldatud ühiskonnategelaste pöördumises sisalduvaid ettepanekuid. „Arukas, avatud ja vihkamisest vaba arutelu, mida Vabariigi Presidendi avaldus tähtsustab, on Eesti ühiskonnas vajalik. Sisuline arutelu, lahenduste pakkumine, kuidas asju paremini korraldada, kuidas poliitilist süsteemi, kultuurigi täiendada - on terve ja tervendav."


"Kuidas muuta poliitilist süsteemi avatumaks, sealhulgas ka täna avaldatud ühiskonnategelaste pöördumises sisalduvaid ettepanekuid, arutame põhjalikult. Sellele keskendub ka me järgmisel nädalal toimuv erakonna juhatus," ütles Pentus-Rosimannus.

Presidendi ettepanek rääkida sisust ning sellest, mida saame paremaks muuta - võiks olla edasise debati aluseks ja eesmärgiks.“