Poliitiku sõnul on selle kohta näiteid mitmeid. Näiteks rahandusminister Martin Helme juunikuine ainuisikuline otsus mängida Eesti lahti senistest liitlastest ja jätta meid üksi blokeerima Euroopa Liidu liikmesriikide järeldusi Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM - K.R.) teemal. Toona nimetas peaminister Jüri Ratas seda rahandusministri sooloks.

Teise näitena nimetas Pentus-Rosimannus süsinikuneutraalsele majandusele üleminekut. Ka selles küsimuses on valitsus end tema sõnul varasematest partneritest eemaldanud ja mänginud Eesti ühte nurka Ungari ja Poolaga. "Ratas ütleb, et tema isiklikult ju toetab CO2 neutraalsele majandusele üleminekut. Aga noh, saate aru… Nüüd on otsust looritama hakatud jutuga, et kliimateemad on suur prioriteet. Tore. Ainult et Euroopa riikide hulgas oleme oma hämaga asetunud varasemate Rohelise Kasvu innovatiivsete riikide hulgast Visgradi paari riigiga ühte," lausus Pentus-Rosimannus.

Viimast võimendab tema sõnul veelgi isamaalasest välisminister Urmas Reinsalu valik siduda Eesti tugevamalt ühte Ungari ja Poolaga ka rändeteemal.

Näiteid on teisigi, lisas poliitik. "On Helmete otsus võõrustada valitsuse liikmetena Eestis Krimmi annekteerimise tulist toetajat, Marine le Peni. On EKRE otsus parlamendi esindussaalist Euroopa Liidu lipud välja visata. On asepeaminister Helme avalik Euroopa Liidu mõnitamine ja Eesti jaoks olulisi vabadusi tähendava liidu võrdsustamine meid okupeerinud Nõukogude Liiduga," loetles ta.

Kui praeguse valitsuse esimestel nädalatel kohtas Pentus-Rosimannuse sõnul Eesti liitlaste hulgas palju õlakehitust ja lihtsamaid küsimusi, et mis teil seal toimub, siis nüüd on mure muutumas tõsiseks mitte ainult Eesti diplomaatide ridades. "Miks peaksid meie liitlased aitama metslaste kombel käitujaid, kes eitavad kliimamuutusi, otsivad võimalusi ühistel väärtustel põhinevast panustamisest mööda hiilimiseks ja võrdsustavad asepeaministri tasemel Euroopa Liitu okupantidega? Kes saab selliselt juhitud riiki usaldada? Kes tahab? Meil on ajaloost teada, mis juhtus Eestiga siis, kui me üksi jäime. Need “soolod” ja “üle piiri minemised” ei ole mingi mäng või poisikeste nali," sõnas ta.

Peaministri tagantjärgi tehtavad silumiskatsed ei muuda sisulist poolt paremaks, rõhutas Pentus-Rosimannus. "Jüri - kui Sa päriselt oled nüüd aru saanud, kuhu algne “küll EKRE muutub euroopameelseks ja muudab oma retoorikat”-enesepettus välja viib, siis lahendust Sa ju tead. Enesepettuse pikendamine ei aita. Järjest sagedasemad vabandused ei aita. Saada see valitsus laiali, et asemele saaks tulla tugev ja euroopameelne. Selline, milleks valijad mandaadi andsid ja mida kõikide uuringutulemuste järgi Eestis oodatakse."