Kirjas pöördub Eesti välisminister India kolleegi poole, et India lubaks ülemkohtu otsuse valguses ning olukorras, kus kohtuasi kestab veel edasi, laevakaitsjad protsessi ajaks humanitaarkaalutlustel koju Eestisse, teatas välisministeerium.

Eesti suursaadik ning Ühendkuningriigi ja Ukraina saatkonna esindajad rääkisid India välisministeeriumi konsulaarvaldkonna asekantsleriga ning konsulaarosakonna direktoriga kohtuprotsessist ning laevakaitsjate kojusaamise võimalikkusest.

Eesti suursaadikul on plaanis lähiajal sõita ka Tamil Nadu osariigi võimuesindajatega sel teemal kohtuma.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul tuleb India ametivõimudel pärast ülemkohtu otsust ja olukorras, kus kohtuasi venib laevakaitsjatest sõltumata, lubada meestel tulla koju Eestisse.

„Selle juba väga pikalt kestnud kohtuasja tõttu kannatavad laevakaitsjad ja nende lähedased. Oluline on leida sellele aeganõudvale ja segasele asjale lahendus,” ütles välisminister.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta oktoobris USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada.

Laevakaitsjad vabanesid vanglast 5. aprillil, kuid puuduvate dokumentide tõttu ei saa nad riigist lahkuda.