Välisminister Pentus-Rosimannuse sõnul peab Eesti kinni oma rahvusvahelistest kohustustest Afganistani panustada ka pärast NATO juhitud rahvusvahelise julgeolekuabijõudude (International Security Assistance Force – ISAF) rahutagamismissiooni lõppu 2014. aastal. „Oleme valmis täitma liitlaskohustust NATO juhitud väljaõppe- ja nõustamismissioonil Resolute Support,“ ütles välisminister Pentus-Rosimannus. „Toetame aastatel 2015–2017 Afganistani julgeolekujõudude jätkusuutlikkust 1,5 miljoni USA dollariga. 2015. aastal jätkavad Eesti politseieksperdid tööd nii Euroopa Liidu politseimissioonil EUPOL kui ka Resolute Support missioonil,“ lisas ta välisministeeriumi teatel.

Pentus-Rosimannuse sõnul on Afganistan ka Eesti arengukoostöö prioriteetriik. „Olulisemateks kahepoolseteks projektideks on praegu Tallinna Ülikooli ja Kabuli Ülikooli programm kolme IT-alase magistriprogrammi väljatöötamiseks Kabuli Ülikoolis ja Kabuli Ülikooli doktorantide koolitamiseks Tallinnas,“ ütles välisminister. „Samuti toetame Eesti Diplomaatide Kooli õppeprogrammi Afganistani diplomaatidele, Sisekaitseakadeemia praktilisi koolitusi Afganistani päästjatele ning MTÜ Mondo projekte Afganistani naiste ja tüdrukute tervise, hariduse, töövõimaluste ning toimetuleku parandamiseks,“ lisas ta.

ISAF missioon loodi 2001. aasta detsembris ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 1386 mandaadi alusel ning mandaat lõppeb 2014. aasta lõpus. Eesti kaitseväe üksused on Afganistanis teeninud alates märtsist 2003, kui rahutagamismissiooni teenistusse asus kuueliikmeline demineerimismeeskond Põhja-Afganistanis. Alates 2006. aasta veebruarist osalesid Eesti kaitseväelased NATO tähtsaimas välisoperatsioonis peamiselt Lõuna-Afganistanis asuvas Helmandi provintsis Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi väekoondise koosseisus. Eesti põhiüksus ehk jalaväekompanii lahkus Afganistanist 2014. aasta mais.