„Piirarvud olid jah,” kinnitas Tallinna pensioniameti direktor Kaia Kulla. Kuna raha oli vaid 12 000 pensioni kojukandeks, tuli hakata detsembri keskpaigast uutele taotlejatele „ei” ütlema, hoolimata taotluses toodud põhjendustest, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Siis oli tõesti jutt, et me ei tohi rohkem positiivseid otsuseid teha, et teeme liiga palju,” ütles Kulla. Kulla sõnul kehtestas kvoodid pensioniametite peamaja ehk sotsiaalkindlustusameti peadirektor Külli Pedak, kes pidi omakorda lähtuma sotsiaalministeeriumist tulevatest korraldustest.

„Aga nüüd on see unustatud asi,” rääkis Kulla, kelle sõnul öeldi kvootidest siiski lõpuks lahti, kui õigustatud taotluste arv kasvas oluliselt suuremaks. Üleeilse seisuga oli positiivseid tasuta kojukande otsuseid tehtud juba ligi 14 000.

Külli Pedakult eile kommentaari saada ei õnnestunud, kuigi talle anti Päevalehe küsimused edasi. Seetõttu jäi selgusetuks, kust leitakse nüüd lisaraha, et kõigile pensionäridele, kellele luba on antud, pension koju viia.

Nii sotsiaalminister Maret Maripuu kui ka Külli Pedak on siiani avalikkusele kinnitanud, et mingeid tasuta kojukande piirmäärasid pole ealeski olnud.

„Lähtume iga inimese konkreetsest vajadusest. Ajakirjandusest on läbi jooksnud, justkui oleksid paika pandud kvoodid, kui palju tohib jaatavaid otsuseid teha. See ei vasta tõele,” ütles Maripuu alles üleeile ministeeriumi pressikonverentsil. Sedasama on otsese küsimuse peale vastanud sotsiaalkindlustusameti pressiesindaja Elve Tonts ja Virumaa pensioniameti juhataja Maile Kubjas.