Sellise ultimaatumiga esines Keskerakonna ajalehes Kesknädal liidu tegevdirektor Hilja Kukk. “Oleme oma organisatsiooni liikmetega seisukohal, et kui enne 14. septembrit Res Publica juhitud valitsusliit pensionide tõstmiseks midagi ette ei võta, kutsume me kõiki pensionäre liitumise vastu hääletama,” kirjutab Kukk.

Ta tuletab meelde, et pensionäre on kokku umbes 360.000. “Vanemad inimesed on ühiskondlikult eriti aktiivsed, käivad usinasti valimas ja lähevad kindlasti ka euroreferendumile ja võivad selle tulemust kõvasti muuta,” ähvardab pensionäride liidu tegevdirektor.

Kukk ründab ka vabatahtliku pensionikindlustuse süsteemi ja nõuab valitsuselt vähemalt 300-kroonist pensionitõusu veel enne 14. septembrit.

Pensionäride juht teatas, et tegi pensionäride rahvaülikooli “Kolmas noorus” kuulajate seas küsitluse uurimaks nende suhtumist ühinemisse Euroopa Liiduga. 800st vastanust tunnitas end pooldajaks vaid kaks, nentis Kukk.

Pensionäride Liidu esimees Harri Kärtner ei andnud Postimehele selget ja ühest vastust küsimusele, kas ta toetab Hilja Kuke mõtteavaldust ja kas see on tehtud liidu nimel. Kärtner ütles, et ei ole artiklit lugenud.

Kärtner ei soovinud avaldada ka isiklikku seisukohta, kas tuleks sel viisil valitsuselt pensionitõusuks raha nõuda ja kutsuda Euroopa Liidule “ei” ütlema. “Juhatus seda arutanud ei ole, aga lugege minu artiklit Keskerakonna ajalehes Kesknädal,” soovitas ta.

Pensionäride Liidu endine aseesimees teadlane Aili Kogerman nentis Hilja Kuke šantaaži kommenteerides, et ilmselt on tegevdirektor peast segi läinud.

“Tegu on intrigaaniga, kelle tegevusest pole võimalik aru saada. Näib, et ta on täiesti segi läinud,” sõnas Kogerman.

Ta avaldas veendumust, et enamik pensionäre ei jaga mingil juhul Kuke mõtteid. Kogerman ise lahkus koos mõttekaaslastega Pensionäride Liidust just sealsete intriigide ja politiseerumise tõttu. Kogerman juhib nüüd mõistlikke pensionäre koondavat organisatsiooni nimega “Puruvanakesed”.

“Pensionäridel pole mõtet eriti poliitikas õiendada. Meie tegevus on heategevus, üksteise aitamine ja eneseabi,” leidis Kogerman.