"Eile õhtul Salme kultuurikeskuses toimunud Põhja-Tallinna halduskogu avalikul istungil lubas linnaosavanem Raimond Kaljulaid anda elanikele selgitusi, kuidas on planeeritud tagada arvukatest laste- ja haridusasutustest ning elumajadest ümbritsetud punkti piirkonnas turvalisus ja milliseid alternatiive on kaalutud," teatas Pelgulinna kogukond.

"Sõnades dialoogile avatud linnaosavanem ei andnud enam kui kahe tunni jooksul ühtegi sisulist vastust, suheldes enam kui 60 küsimusi esitama tulnud mureliku linnaelanikuga üleoleval ja vastuvaidlemist mittesallival toonil," sõnasid piirkonna elanikud, kes eilsel avalikul istungil ka ise väga emotsionaalseks muutusid.

Pelgulinna seltsi kõneisiku Marko Vaigu sõnul pöördutakse kogu piirkonna huvide ja turvalisuse kaitseks kohtusse, sest linnaosavalitsuse lühinägeliku otsuse taga ei ole plaani, mis arvestaks kõigi linnaelanike huvidega.

"Raimond Kaljulaid on otsust kolida süstlavahetuspunkt aadressile Paldiski mnt 36a esitanud kui halduskogu konsensuslikku otsust. Eilsel kohtumisel tuli väga selgelt välja, et see on vale ning mitmel halduskogu liikmel on tõsiseid kahtlusi probleemi lahenduse läbimõelduse osas," ütles Vaik. Halduskogu esimees selgitas eile, et halduskogu kevadine otsus oli süstlavahetuspunkt senisest asukohast ära kolida ja linnaosavanemale anda uue pinna leidmiseks sada päeva.

"Me mõistame täielikult, et süstlavahetuspunktid Tallinnas on vajalikud, kuid me ei ole näinud ühtki kaugeleulatuvat ja kaalutletud plaani, kuidas seda probleemi lahendada nii, et sellel oleks tulemusi ka pikas perspektiivis," lisas Pelgulinna seltsi kõneisik.

Kogukonna kõige põhimõttelisemale küsimusele, kuidas tagab linnaosavalitsuses lähikonna inimeste ja eelkõige laste turvalisuse, vastas Raimond Kaljulaid soovitusega otsida abi politseist ning Nelli Kalikova soovitusega mitte lubada lapsi ilma saatjata tänavatele.

Muuhulgas leidis kinnitust, et kolimisotsuse teinud töögruppi ei kuulunud mitte ühtegi sotsiaalsfääri spetsialisti ega asjakohaste organisatsioonide või kogukondade esindajat.

Samuti ei ole linnaosavalitsus kohalike sõnul teinud sisulist tööd alternatiivsete lahenduste ega asukohtadega, millest mitmed väärivad kogukonna hinnangul väga põhjalikku kaalumist. Näiteks rõhutati eile linnaosavalitsuse endi ruumide sobivust, aga ka Paldiski mnt 52 Seewaldi territooriumil asuvate ruumide põhjalikuma kaalumise vajalikkust. Viimaseid ruume tuleks aga sel juhul heakorrastada, kuna hetkel on need PERHi psühhiaatriakliiniku juhataja kinnitusel kasutuskõlbmatud.

Linnaosavalitsus on teinud erinevaid pakkumisi erapindade rendile võtmiseks avalikes kinnisvarakuulutustes väljatoodud soovitud tavahindega. Sellest aga kohalike sõnul ainuüksi ei piisa, et väita, et erapinna leidmiseks on kasutatud kõiki mõistlikke võimalusi. Näiteks tehtud ettepanekuid täiendavate ebamugavuste rahaliseks kompenseerimiseks.

Süstlavahetuspunkti kolimise vastase petitsiooni ühe koostaja, Lars-Erik Hioni sõnul ei saa kohalikele antud täiendavat informatsiooni pidada rahuldavaks.

"On selge, et kolimisotsus tuleb peatada, tagades samaaegselt süstlavahetusteenuse tõrgeteta töö. Mistahes teise ajutise asukoha puhul peab olema samuti täidetud inimeste põhjendatud ootus turvalisusele," ütles Hion. "Aprillis lubas linnaosavanem, et kui süstlavahetuspunktile paremat asukohta ei leita, kolitakse see linnaosavalitsuse ruumidesse. On päevselge, et laste- ja haridusasutustest ning kortermajadest ümbritsetud Paldiski mnt 36a ei ole parem alternatiiv kui Erika tänav."

Halduskogu liige Yoko Alender tuletas linnaosavanemale meelde, et kokku on küll lepitud vajaduses Erika tänaval asunud süstlavahetuspunkt probleemide tõttu sulgeda, kuid ei ole võimalik väita, et kõik halduskogu liikmed on veendunud tehtud kolimisotsuse läbimõelduses.

Halduskogu liikme Leena Kivisilla ettepanekule süstlavahetuspunkti kolimist puudutava otsuse jõustamine peatada ja parema lahenduse leidmiseks kokku kutsuda laiapõhjaline spetsialistidest ja kogukondade esindajatest koosnev töögrupp, vastas Raimond Kaljulaid keeldumisega ja soovitusega pöörduda hagiga kohtusse.