“Seal kukub väljaheite paks osa alla ja vedelik juhitakse toru mööda anumasse.” Mees lisab, et niisuguses käimlas peavad asjal käies potile istuma ka mehed, kirjutab Sakala.

Sääraseid uriini eraldavaid potte müüb Tobrelutsu sõnul Biolan ning tavalistele kuivkäimlatele pakub Separat 1000 krooni maksvaid lisatarvikuid prilllaua ja voolikusüsteemi näol. Ökoekspert soovitab valida pigem väiksema uriinipaagi, sest suurega on hiljem keeruline toimetada.

Uriin on Peep Tobrelutsu jutu järgi pesuehtne lämmastikväetis. “Seda võib pritsida aeda, näiteks murule, kas lahjendatuna või kontsentreeritult,” räägib ta.

“Rootsi tervisetalitus on soovitanud kasutada lahust, milles on kaheksandik uriini ja ülejäänud osa vett. Soome eksperdid on öelnud, et uriini võib ka otse maale pritsida, aga seejärel tuleb pind tavalise vooliku või vihmuti abil veega puhtaks uhta: nõnda viiakse lämmastik lehtedelt mulda ega jää ka mingit haisu.”

Uriini saab tema jutu järgi kasutada ka kinnise kompostikasti niisutamiseks. “Peale niiskuse andmise rikastab see komposti lämmastikuga,” lisab ta.

Tobreluts rõhutab, et nagu muud orgaanikat, võib õues kompostida ka tavalisest kuivkäimlast saadavat kraami, millest on uriin eemaldamata. “Sel juhul peab kompostihunnik olema küllalt suur. Kui käimlast võetu sinna kallata ja hoolikalt kinni katta, siis see palju ei haisegi. Mõistagi ei tasu seda teha põuaajal ja kuuma ilmaga, vaid pigem vihmaperioodil.”