Eelmise aasta aprillis esitasid kaks vabakutselist kunstnikku Stockmanni kaubamaja juures Hullude päevade ajal performance’i, mille järel tekkis nende ning kaubanduskeskuse turvameeskonna vahel rüselus, mis tipnes kunstnike sõnul tunniajase peksu ja alandustega Stockmanni turvaruumis, kirjutab Eesti Päevaleht.

Noormehed esitasid järgmisel päeval politseile avalduse koos sündmuskohal tehtud piltide ja vigastusi tõendavate arstitõenditega, kuid politseiuurimine päädis kahtlustatavalt turvaülemalt tunnistuste võtmise ning Stockmanni turvalintide ülevaatamisega. Seejärel soikus uurimine kuudeks.

“Meie etendus seisnes pillimängus, kus üks artist mängis suupilli ja teine parmupilli. Stockmannis esinedes palusid turvamehed meil lahkuda ning seda me ka tegime, kuid otsustasime kaubamaja ees jätkata,” rääkis Meelis. “Seejärel tulid turvamehed juba tunduvalt ärritatumana.” Meelise sõnul lõi üks turvamees temalt suupilli käest ning teiselt sai ta löögi makku. Kolme turvamehe haardest jooksis ta minema.

Sel päeval Stockmannis turvaülemana tööl olnud Roman mäletab asja sootuks vastupidi. Romani tunnistusel tegelesid kunstnikud pillimängu ja kerjamisega, millega segasid kliente. Tema sõnul tõukas Meelis ühte turvameest ning seetõttu otsustati nad turvaruumi toimetada.

Meelis jooksis varju otsides lähedal asuvasse kasiinosse, kus palus politsei kutsuda, enne kui järele jõudnud turvamehed kunstniku valuvõtteid kasutades kinni võtsid. Kunstnike tegevust filminud Kaarel kutsus Falcki tegutsemist nähes politsei. Meelise hämmastuseks viisid kohale jõudnud politseinikud ta hoopis Stockmanni turvaruumi.

“Minu üllatuseks lahkusid politseinikud seejärel, öeldes enne turvameestele, et nad helistaks, kui on valmis saanud,” meenutas Meelis. “Järgnevat on raske meenutada. Saime üle tunni aja jooksul tunda alandusi, füüsilist vägivalda, ähvardusi ja inimväärikuse sügavat solvamist.”

Kaarli ja Meelise tunnistuse kohaselt peksti kunstnikke kõhtu, selga, munanditesse ja mujale. “Turvajuht käskis vältida näkku löömist, et vältida vigastuste asitõenditena kasutamist,” rääkis Meelis. “Pärast tund aega kestnud alandamisi kästi meil alla kirjutada protokollile, mille kohaselt pole meil pretensioone, ning seda me edasise peksu vältimiseks ka tegime.”

Enne lahkumist kästi poistel nende enda väitel tühjendada ka fotoaparaat, kuid osa salvestusi suudeti taastada ning need esitati asitõendina ka politseile.

Vanemprokurör Kristel Eliste sõnul eitas kahtlustatav turvaülem igasugust vägivalda ning seda ei näidanud ka videokaamerate salvestised, millelt olevat näha, kuidas töötajad suunavad kunstnikud rahumeelselt välja.

Samas ei osanud Eliste põhjendada, miks uurimine on nii kauaks venima jäänud. “Iga kuriteo uurimisel on tähtis tagada, et menetlus tehtaks mõistliku aja jooksul. Käesoleval juhul teeb prokuratuur politseile asja venimise põhjuste selgitamiseks ettepaneku algatada distsiplinaarjuurdlus,” lisas Eliste.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul võetakse eile alguse saanud distsiplinaarjuurdluse käigus luubi alla kõik asitõendid ning ka politseinike käitumine uurimisel. “Me selgitame välja, miks jäi uurimine toppama. Kui vastab tõele ka kunstnike väide politseipatrulli tegevuse kohta, siis ootab patrulli kindlasti karistus,” teatas Puusepp.

G4S-i (endise nimega Falck) infojuhile Andres Lemberile tuli kriminaaluurimine üllatuseks. “Meie poole pole keegi kaebusega pöördunud ning seepärast ei tea me sellest midagi. Eks turvameeste töös tuleb ikka kergeid rüselusi ette ning ega alati sellest ei teata ka,” selgitas Lember. “Kui meile saabub info või kaebus, siis alustame omapoolset uurimist ning politseid oleme sellistel uurimistel alati aidanud. Kui kahtlustus leiab kinnitust, siis meie firmas selline turvamees töötada ei saa.”

“Inimestel, kellel on meie töötajate vastu pretensioone, peaksid kiiremas korras meie peamajja pöörduma või helistama kas või meie ööpäev läbi töötavatel telefonidel. Sellisel juhul oleks meil kergem tõde välja selgitada,” lisas Lember.